Wysłany: Nie Gru 16, 2007 10:44 pm co to za mundury?granatowa policja?
Witam, zastanawiałam się czy nie wrzucić tego do zagadek, niech admin czy mod przeniesie to gdzie trzeba Proszę o pomoc w identyfikacji co to za mundury (ewentualnie gdzie mogło zostać zrobione zdjęcie) i jakieś informacje na temat tej "brygady/formacji"? Na zdjęciu jest mój dziadek i nikt z rodziny nie wie a raczej chyba nie chce mi powiedzieć komu/czemu dziadek służył. Mój ojciec mówi, że służył w Granatowej Policji ale nie jest pewien, pamięta że gdy był młody, dziadek palił w pośpiechu w piecu jakieś swoje papiery i zdjęcia, to jedno gdzieś się cudem uchowało. O Granatowej Policji wiem tyle co jest napisane na wikipedii i widzę pewne pewne podobieństwa w mundurze ale nie jestem przekonana na 100% dlatego proszę o pomoc. Jak ktoś chce to mogę podesłać na maila fotkę w większej rozdzielczości.
Byłoby milo maksymalnie jak to możliwe zeskanować kołnierze,czapki i szewrony mundurów. Posiadam przepisy ubiorcze dla PP,a także Poczty,więc nie powinno być problemu w identyfikacji ubiorow. Nie wiem gdzie Radku widzisz tych pocztowców?
Mają napis "Poland" na rękawach, więc na pewno nie jest to żadna policja (a już na pewno nie granatowa - vide orzełki na czapkach). Takie same napisy mieli polscy żołnierze w Wielkiej Brytanii podczas wojny. Poza tym widać kawałek sztandaru, może da się zidentyfikować jednostkę...
O dziadku wiem tylko tyle że był na robotach w Niemczech u jakiegoś gospodarza, pochodził ze Śląska a w Gdańsku znalazł się w czasach Wolnego Miasta, o jakiejkolwiek służbie nic nie wiem, cieszę się że są ludzie którzy starają się mi pomóc, sama bym szukała jakichś informacji w necie bo jak się człowiek uprze to znajdzie ale nawet nie wiem czego szukać. Mogę jeszcze dodać tyle że zdjęcie jest wykonane jak pocztówka, tzn. z tyłu są linijki do wpisania adresu ale nie ma wydrukowanych żadnych informacji odnośnie miejsca czy osób widniejących na zdjęciu, jest jedynie napis "agfa"
Bardzo Cię rozumiem i życzę powodzenia Ciekawa jestem kiedy (w jakim okresie dziejów Polski) twój dziadek palił te rzeczy toby też trochę wyjaśniało .Jeszcze raz powodzenia .A może wiesz coś o Wernerze von Schenk groszek
Pytałam się ojca kiedy dziadek palił papiery i otrzymałam odpowiedź "za komuny bo się bał że go zamkną"i więcej nic wycisnąć z ojca nie potrafię, zasłania się tym że sam nie wie. Dziadek zmarł w 1968, a urodził się w 1912-14, dokładnej daty nie znam, liczę na oko, dopuszczam granicę błędu 2 lata-wiem że był 12-14 lat starszy od babci a babcia lat ma 81 i ma taki charakter że też nic nie chce powiedzieć Na tej podstawie wnioskuję że mój dziadek najdelikatniej mówiąc był niegrzeczny ;) Groszku niestety nie mam żadnych wiadomości na temat pana o którego pytasz
To na pewno nie jest "granatowa policja" czyli polska policja pomocnicza w generalnym gubernatorstwie - brak charakterystycznych opasek na rękawach.
Na Policję Państwową też mi to nie wygląda - oni mają orły typu wojskowego, policja nosiła orzełki państwowe, takie jak dziś.
Napisu Poland to ja się tam doszukać nie mogę, zresztą mundury na brytyjskie nie wyglądają - więc wg mnie PSZnZ też odpadają...
Przyjrzyj się (na powiększeniu) temu z wąsem na środku na pierwszym planie (oba ramiona) i lewemu ramieniu tego za nim, którego twarz jest zasłonięta. U nich chyba najlepiej widać.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum