Dawny Gdańsk Strona Główna Dawny Gdańsk

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
co to za mundury?granatowa policja?
Autor Wiadomość
kkamila 

Wysłany: Nie Gru 16, 2007 10:44 pm   co to za mundury?granatowa policja?

Witam, zastanawiałam się czy nie wrzucić tego do zagadek, niech admin czy mod przeniesie to gdzie trzeba :wink: Proszę o pomoc w identyfikacji co to za mundury (ewentualnie gdzie mogło zostać zrobione zdjęcie) i jakieś informacje na temat tej "brygady/formacji"? Na zdjęciu jest mój dziadek i nikt z rodziny nie wie a raczej chyba nie chce mi powiedzieć komu/czemu dziadek służył. Mój ojciec mówi, że służył w Granatowej Policji ale nie jest pewien, pamięta że gdy był młody, dziadek palił w pośpiechu w piecu jakieś swoje papiery i zdjęcia, to jedno gdzieś się cudem uchowało. O Granatowej Policji wiem tyle co jest napisane na wikipedii i widzę pewne pewne podobieństwa w mundurze ale nie jestem przekonana na 100% dlatego proszę o pomoc. Jak ktoś chce to mogę podesłać na maila fotkę w większej rozdzielczości.

01.jpg
granatowa policja?
Plik ściągnięto 25223 raz(y) 78,91 KB

Cudaczek 

Wysłany: Pon Gru 17, 2007 12:47 am   

Na moje oko to przedwojenna Policja Państwowa

kkamila 

Wysłany: Pon Gru 17, 2007 1:05 am   :)

jak patrzę na fotki tutaj to chyba rzeczywiście

http://policja.katowice.p...es/historia.htm

jest już jakiś trop, serdeczne dziękuję :D

Radek Z 

Wysłany: Pon Gru 17, 2007 11:49 am   

Moze to glupie, ale widze polskich pocztowcow z wolnego Miasta Gdanska.

Horhe 
Twierdza Gdańsk

Wysłany: Pon Gru 17, 2007 3:33 pm   

Byłoby milo maksymalnie jak to możliwe zeskanować kołnierze,czapki i szewrony mundurów. Posiadam przepisy ubiorcze dla PP,a także Poczty,więc nie powinno być problemu w identyfikacji ubiorow. Nie wiem gdzie Radku widzisz tych pocztowców?

kkamila 

Wysłany: Pon Gru 17, 2007 4:05 pm   link do galerii

wrzuciłam fotkę w max rozdzielczości jaką mam tutaj:

http://picasaweb.google.p...key=BlbI9J-35Y8

fotka zajmuje 7 MB więc proszę cierpliwie czekać na załadowanie :wink:

dla niewtajemniczonych w picasa w prawym górnym rogu nad zdjęciem jest lupa służąca do powiększenia, obok napisu "udostępnij zdjęcie"

Sabaoth 
Zachodni Prusak

Wysłany: Pon Gru 17, 2007 5:48 pm   

Gdańska policja też miała granatowe mundury ale już na początku lat 20. zmieniono je na szaro-zielone.

Granatowy policjant na Baumbachallee.

Łukasz 

Wysłany: Pon Gru 17, 2007 6:38 pm   

Mają napis "Poland" na rękawach, więc na pewno nie jest to żadna policja (a już na pewno nie granatowa - vide orzełki na czapkach). Takie same napisy mieli polscy żołnierze w Wielkiej Brytanii podczas wojny. Poza tym widać kawałek sztandaru, może da się zidentyfikować jednostkę...

kkamila 

Wysłany: Pon Gru 17, 2007 6:43 pm   ?

O dziadku wiem tylko tyle że był na robotach w Niemczech u jakiegoś gospodarza, pochodził ze Śląska a w Gdańsku znalazł się w czasach Wolnego Miasta, o jakiejkolwiek służbie nic nie wiem, cieszę się że są ludzie którzy starają się mi pomóc, sama bym szukała jakichś informacji w necie bo jak się człowiek uprze to znajdzie ale nawet nie wiem czego szukać. Mogę jeszcze dodać tyle że zdjęcie jest wykonane jak pocztówka, tzn. z tyłu są linijki do wpisania adresu ale nie ma wydrukowanych żadnych informacji odnośnie miejsca czy osób widniejących na zdjęciu, jest jedynie napis "agfa" :wink:

groszek 

Wysłany: Pon Gru 17, 2007 6:56 pm   

Bardzo Cię rozumiem i życzę powodzenia :hurra: Ciekawa jestem kiedy (w jakim okresie dziejów Polski) twój dziadek palił te rzeczy toby też trochę wyjaśniało .Jeszcze raz powodzenia .A może wiesz coś o Wernerze von Schenk :hihi: groszek

Łukasz 

Wysłany: Pon Gru 17, 2007 7:04 pm   

...chociaż z drugiej strony, to te ich mundury wyglądają prawie tak jak te tutaj... :hmmm: Ale to niby mundury do 1927 roku... Nie kumam... :roll:

kkamila 

Wysłany: Pon Gru 17, 2007 7:09 pm   ?

Pytałam się ojca kiedy dziadek palił papiery i otrzymałam odpowiedź "za komuny bo się bał że go zamkną"i więcej nic wycisnąć z ojca nie potrafię, zasłania się tym że sam nie wie. Dziadek zmarł w 1968, a urodził się w 1912-14, dokładnej daty nie znam, liczę na oko, dopuszczam granicę błędu 2 lata-wiem że był 12-14 lat starszy od babci a babcia lat ma 81 i ma taki charakter że też nic nie chce powiedzieć :II :???: Na tej podstawie wnioskuję że mój dziadek najdelikatniej mówiąc był niegrzeczny ;) Groszku niestety nie mam żadnych wiadomości na temat pana o którego pytasz :???:

groszek 

Wysłany: Pon Gru 17, 2007 7:21 pm   

Hmmy. jeśli nawet był w granatowej polcji to nic nie znaczy złego jeszcze raz powodzenia :hurra: groszek

danziger 
Korytarzanin

Wysłany: Pon Gru 17, 2007 8:41 pm   

To na pewno nie jest "granatowa policja" czyli polska policja pomocnicza w generalnym gubernatorstwie - brak charakterystycznych opasek na rękawach.
Na Policję Państwową też mi to nie wygląda - oni mają orły typu wojskowego, policja nosiła orzełki państwowe, takie jak dziś.
Napisu Poland to ja się tam doszukać nie mogę, zresztą mundury na brytyjskie nie wyglądają - więc wg mnie PSZnZ też odpadają...
:hmmm:

Łukasz 

Wysłany: Pon Gru 17, 2007 8:55 pm   

Przyjrzyj się (na powiększeniu) temu z wąsem na środku na pierwszym planie (oba ramiona) i lewemu ramieniu tego za nim, którego twarz jest zasłonięta. U nich chyba najlepiej widać.

Odpowiedz do tematu