_________________ Frakcja Miłośników Niewygodnych Kin
--------------------------------------------------------------------------
Až dojde moja poslední hodina, pochovajte mňa do bečky od vína
--------------------------------------------------------------------------
Jeśli idzie o zdjęcie pt.6 to myślę,że przedstawia ono tą samą pierzeję co na zdjęciu pt.4 odgadniętym przez Villaolivę. Operator kamery przeszedł tylko trochę dalej w kierunku Oliwy poczym obrócił się i zrobił ujęcie w kierunku skrzyżowania Kościuszki (Magdeburger Straße) z ówczesną A.-H.-Straße.Na filmie widać przez chwilę po lewej stronie budynek z wieżyczką(na zdjęciu pt.6 to pierwszy od lewej), jak mniemam może to być Hotel Hohenzollern .
czyżby to Hotel Hohenzollern m.jpg
Plik ściągnięto 16560 raz(y) 67,81 KB
według mnie to skrzyżowanie ulic kościuszki i Grunwaldzkiej..jpg
Plik ściągnięto 16560 raz(y) 73,84 KB
_________________ Bacz byś nie zgłupiał od mądrości swojej.
Ostatnio zmieniony przez jayms Czw Mar 29, 2007 4:51 pm, w całości zmieniany 1 raz
:hmmm: Jakoś nie mogę wyzbyć się wrażenia, że "pt3" to widok na Grunwaldzką z dochodzącą Słowackiego po prawej...
Masz rację - po lewej widoczny jest jaśniejszy bud. nr153, dalej 151 i 149. Ostatni widoczny - to nr 147 - za nim jest załamanie ulicy, a dokładnie naprzeciwko wylot obecnej ul.Słowackiego.
Od prawej strony drzewa i ogrodzenie między bud. 154 (istniejący dotychczas) i bud. nr 152 widocznym na fot. na wys. wysepki tramwajowej (wyburzony ok.1960 lub 62r. przy przebud.skrzyżowania).
Dalej wylot ob.ul.Słowackiego i narożny bud.nr150, za nim jaśniejszy nr148 i wysoki nr146 (narożny Heilsberger Weg - obecnie Dekerta).
fot.pt4 - od lewej bud. nr158 (ten z balkonem) - na wprost niego znajdował się wylot Labesweg, dalej 160, 162 i 164 - to ten "załamany". Naprzeciwko tego załamania budynku był końcowy narożnik cmentarza.
fot.pt6 - od lewej widoczny jest fragment bud. nr155 - narożny Labesweg - w nim znajdował się hotel Hohenzollern. Z samego rogu wchodziło się do restauracji (widoczne jest to miejsce na dłuższej sekwencji filmu ukazującym tabl.z nazwą A.H.Str. i nr155-151, a w tle ogrodzenie cmentarza).
Z prawej str.fot. widoczne są bud. od nr164 do 158 z widocznym balkonem.
fot.pt6 - przedstawia skrzyżowanie z ob.ul. Szymanowskiego. Narożny budynek z wysokim dachem i półkolistym tympanonem - tuż przed zabudowaniami koszar miał nr192. W parterowych pozostałościach po nim do lat 60-tych znajdował się warsztat samochod.motocyklowy. Pozdrawiam.
fot.pt6 - przedstawia skrzyżowanie z ob.ul. Szymanowskiego. Narożny budynek z wysokim dachem i półkolistym tympanonem - tuż przed zabudowaniami koszar miał nr192. W parterowych pozostałościach po nim do lat 60-tych znajdował się warsztat samochod.motocyklowy.
A przed rozbiórką bar o wdziędzcznej nazwie "Jaskinia"
_________________ Ponury Zwracacz Uwagi na Wykraczających Poza Ramy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum