Dawny Gdańsk Strona Główna Dawny Gdańsk

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
mała refleksja...
Autor Wiadomość
lusinek1 
Młodzież,a co!

Wysłany: Czw Gru 30, 2004 9:14 am   

...a "kłucić" pewnie też pisze się tak właśnie, jak napisałeś, mrocku? :haha:
Brak "pętelki" (bez nawiązania do pewnej znanej na tym forum postaci, of course:))przy "siegniesz" pominę milczeniem :)
Chyba, że... to miałoby być fonetycznie "zigniesz", czyli coś jakby "zwyciężysz" w swoistym dialekcie niemiecko-polskim :mrgreen: Kreatywne słowotwórstwo mile widziane :)

Zoppoter 
Wolny Prusak

Wysłany: Czw Gru 30, 2004 9:39 am   

-=mrock=- napisał/a:
Tak sobie to czytam i oczom nie wierzę. Czy Wy wogóle jesteście Polakami?

A mamy taki obowiązek? Może chcesz wprowadzić, wzorem nazistów, polskie listy narodowościowe...?

-=mrock=- napisał/a:

Jeśli tak, to z kąd u Was takie zamiłowanie do języka zachodnich sąsiadów i dlaczego dyskutujecie o kulturze języka polskiego??

Język "zachodnich sąsiadów" to jezyk jak kazdy inny. Przy omawianiu historii Gdańska (może nie zauwazyłeś, ale to własnie jest tematem tego forum) jest wręcz konieczny.
O kulturze języka polskiego nie dyskutowaliśmy dopóki nie znalazło sie dwóch takich (Dziki Rex i Ty), którzy ten język notorycznie kaleczą zarówno od strony gramatycznej jak ortograficznej. Wcześniej kultura języka polskiego była w tym forum rzeczą oczywistą i niewymagającą dyskusji.

-=mrock=- napisał/a:

Jeśli nie, to jakim prawem mówicie o Gdańsku jak o swoim mieście??

Miasto, które kochamy nazywamy swoim miastem, to oczywiste. Nie ma to nic wspólnego z narodowością kogokolwiek z nas.

PS.:
To był pierwszy i ostatni raz, gdy zareagowałem na twoje zaczepki obyczajowe i ideologiczne w sposób spokojny, kulturalny i grzeczny. Zwłaszcza, że obydwaj z Rexem na swoim wrzeszczańkim forum jednoznacznie pokazaliście, że wchodzicie tu wyłącznie po to, zeby wszczynać tu awantury i mieć co wyśmiewać wśród podobnych sobie. Mało mnie interesuje, co o mnie myslą osoby waszego pokroju, więc u siebie róbcie sobie co chcecie. Ale tu nie ma miejsca na pyskówki, ideologie religijne lub patriotyczne, anie na kaleczenie języka, którym wszyscy się tu posługujemy.

Zoppoter 
Wolny Prusak

Wysłany: Czw Gru 30, 2004 11:51 am   

Dziki REX napisał/a:
Poza tym plac ten upamiętnia teraz wydarzenia ważniejsze dla świata niż wczesniej na przestrzeni 1000 lat jakiekolwiek miejsce w Gdańsku.
.

A to ciekawa teoria. Pomnik i plac upamiętniają masakrę ludności cywilnej dokonaną w grudniu 1970 przez polskie wojsko i milicję.
Może zechcesz dokładniej opisac w jaki sposób masakra z grudnia 1970 roku wpłyneła na świat, i o ile był to wpływ wiekszy niż na przykład atak na Westerplatte w 1939 roku, narodziny Schopenhauera, Heveliusa albo Fahrenheita, utworzenie Wolnego Miasta Gdańska, przynależność Gdańska do Hanzy, czy nawet strajki z 1980 roku?

Grün 
Oberpomuchel

Wysłany: Czw Gru 30, 2004 12:04 pm   

Pomnik Trzech Krzyży, jeśli dobrze zrozumiałem, upamiętnia Trzy Krzyże :hiihihi:

Zoppoter 
Wolny Prusak

Wysłany: Czw Gru 30, 2004 12:15 pm   

Grün napisał/a:
Pomnik Trzech Krzyży, jeśli dobrze zrozumiałem, upamiętnia Trzy Krzyże :hiihihi:

No tak. Jak sama nazwa wskazuje... :mrgreen:

Pietrucha 
onomasta-gangsta
Pietruszy

Wysłany: Czw Gru 30, 2004 12:43 pm   

Cytat:
Grün
Peter von Danzig
Diese Welt ist fern von mir - und ich gehoere nicht zu ihr.
Herzliche Grüße aus Ostseebad Zoppot bei Danzig (Westpreußen)

Jeśli tak, to z kąd u Was takie zamiłowanie do języka zachodnich sąsiadów i dlaczego dyskutujecie o kulturze języka polskiego??

Cytat:
Cytaty kursywą zrobiłeś z winietek osób, które akurat Polakami nie są.

Jeżeli o mnie chodzi, ta ja akurat uważam się za Polaka, przy czym nie przeszkadza mi to w byciu jednocześnie Gdańszczaninem. Mówiąc szczerze bardziej jestem dumny z jakiego miasta pochodze, niż z jakiego państwa. A to, że się podpisałem Peter von Danzig , a nie Piotr z Gdańska w rzadnym stopniu nie świadczy o mojej narodowości. Poprostu nazwa Peter von Danzig pojawiła się w historii mojego miasta.
Cytat:

Z resztą mrock, co Ciebie obchodzi jaka jest moja, czy innych forumowiczów narodowość? Co to za różnica? Gdzie jest napisane, że to jest forum tylko dla Polaków? Miłośnikiem Gdańska i jego historii może być Polak, Niemiec, Eskimos, czy ktokolwiek inny.

Corzano 
bi-cyklista
z Północy

Wysłany: Czw Gru 30, 2004 12:48 pm   

I gdzie jest napisane, że jest to forum polskojęzyczne. :%
Nu, zajec, pagadi! :hihi:

parker 

Wysłany: Czw Gru 30, 2004 12:56 pm   

Pietrucha napisał/a:

Jeżeli o mnie chodzi, ta ja akurat uważam się za Polaka, przy czym nie przeszkadza mi to w byciu jednocześnie Gdańszczaninem. Mówiąc szczerze bardziej jestem dumny z jakiego miasta pochodze, niż z jakiego państwa.

A ja się uważam za Polkę, i chociaż nie pochodzę z tego Miasta ani moje korzenie tu nigdzie nie leżą, nie przeszkadza mi to cieszyć się z tego, że akurat w takim Mieście mieszkam - bo sama je świadomie wybrałam i zamierzam być pierwszym pokoleniem Gdańszczan na moim drzewie genealogicznym :wink:

Grün 
Oberpomuchel

Wysłany: Czw Gru 30, 2004 1:06 pm   

Bardzo Cie przepraszam, Pietrucha, przeoczylem na liście zaprezentowanej przez mroka Twojego Petera. Wybacz.

Marcin 

Wysłany: Czw Gru 30, 2004 1:35 pm   

A -=mrock=- o moim Langfuhrterku zapomniał. :hihi:
--------------------------------------------------------------------------

Dziki REX 

Wysłany: Czw Gru 30, 2004 1:37 pm   

Zoppoter napisał/a:
Dziki REX napisał/a:
Poza tym plac ten upamiętnia teraz wydarzenia ważniejsze dla świata niż wczesniej na przestrzeni 1000 lat jakiekolwiek miejsce w Gdańsku.
.

A to ciekawa teoria. Pomnik i plac upamiętniają masakrę ludności cywilnej dokonaną w grudniu 1970 przez polskie wojsko i milicję.
Może zechcesz dokładniej opisac w jaki sposób masakra z grudnia 1970 roku wpłyneła na świat, i o ile był to wpływ wiekszy niż na przykład atak na Westerplatte w 1939 roku, narodziny Schopenhauera, Heveliusa albo Fahrenheita, utworzenie Wolnego Miasta Gdańska, przynależność Gdańska do Hanzy, czy nawet strajki z 1980 roku?

To pomnik upamiętnia te wydarzenia. Sam plac nosi imię Solidarności i upamiętnia dokonania tej organizacji. Chciałbym abyś to wiedział bo jednak istnieje duża część Gdańszczan, która docenia wkład Solidarności w historię a ten był znaczący dla całego świata.

Corzano 
bi-cyklista
z Północy

Wysłany: Czw Gru 30, 2004 1:40 pm   

Rex, na boku i szeptem Ci podpowiem: pomnik upamiętnia wydarzenia roku 1970.

Zoppoter 
Wolny Prusak

Wysłany: Czw Gru 30, 2004 1:50 pm   

Corzano napisał/a:
Rex, na boku i szeptem Ci podpowiem: pomnik upamiętnia wydarzenia roku 1970.

Co mu zresztą nie na boku, tylko wyraźnie przypomniałem.

Zoppoter 
Wolny Prusak

Wysłany: Czw Gru 30, 2004 1:56 pm   

Dziki REX napisał/a:

To pomnik upamiętnia te wydarzenia. Sam plac nosi imię Solidarności i upamiętnia dokonania tej organizacji. Chciałbym abyś to wiedział bo jednak istnieje duża część Gdańszczan, która docenia wkład Solidarności w historię a ten był znaczący dla całego świata.

Chciałbys, żeby ja wiedział? Wyobraź sobie, że nie tylko wiem, ale nawet w tym uczestniczyłem. I co z tego?

Pytałem jaki wpływ na swiat miała masakra ludności w grudniu 1970 roku upamiętniona przez pomnik na placu Solidarności. I o ile ten wpływ był wiekszy od innych wydarzeń. Oczywiście nie odpowiedziałeś na pytanie, jak zwykle.

Teraz przekręcasz kota ogonem i twierdzisz, że chodzi ci o nazwę placu Solidarności. I co ta Solidarność takiego dała światu? Upadek komuny i Związku Sowieckiego? Totalna bzdura. Związek Sowiecki i jego reżim w Europie Wschodniej rozwalił sie sam: z przyczyn ekonomicznych. Gdyby był w stanie nadal nas trzymac za mordę, to by trzymał, choćby istniało 10 Solidarności.
Ostatnio zmieniony przez Zoppoter Czw Gru 30, 2004 2:05 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Corzano 
bi-cyklista
z Północy

Wysłany: Czw Gru 30, 2004 1:57 pm   

No tak, ale on mówi o Solidarności, więc chciałem zwrócić uwagę, że to nie ta dekada. Wtedy Solidarności po prostu nie było. Oczywiście można zarzucić mi, że się nie znam, ale tak słyszałem tu i ówdzie. Oczywiście jest możliwość, ze ukazał się jakiś komiks, który prezentuje historię w innym świetle. W takim wypadku proszę o wybaczenie.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi