Wysłany: Pon Maj 03, 2010 9:07 pm Stefan Ziółkowski - oficer WP
Opowiem wam pewną historię. Pewien oficer WP II RP, ojciec drugiej żony mojego dziadka przed wojną prowadził defilady w Gdyni. Podobno jest na wielu zdjęciach (pomożecie? nie mogę takich ujęć defilad z okazji np. Dni Morza znaleźć?)
Oficer ten potem bronił Helu, próbował z innymi jakąś łódką uciekać do Szwecji. Nie udało się, trafił do Dobiegniewa (oflag Woldeberg). Był podobno nawet na liście V kolumny do odstrzału, ale go nie wyłapali (trafił do obozu pod innym nazwiskiem?). W 1945 roku wrócił do Sopotu i pracował w PLO.
Wiele znaków zapytania. Może ktoś kojarzy Stefana Ziółkowskiego, zm. w 1985 roku w Sopocie? Może wyłapał jakieś zdjęcie z defilady z Gdyni 1938 - 1939 ? Szukam wszelkich informacji.
ps. nie mylić z kmdr Tadeuszem Ziółkowskim, pilotem portu gdańskiego, zamordowanym przez Niemców. To ten, co za bardzo wnikał i odmawiał wpuszczenia "Szlezwika" do portu w sierpniu 1939.
_________________ "Ci, którzy się boją, umierają codziennie. Ci, którzy się nie boją, umierają tylko raz."
Giovanni Falcone (1939-1992), włoski sędzia śledczy, poległy w walce z mafią.
Z tego co mawia żona dziadka jej ojciec był po Szkole Piechoty w Rembertowie. Może to ma jakieś znaczenie...
Dzięki za zdjęcia!
Facet był niesamowity. W 1945 r. prowadził chorego kolegę z oflagu w Woldebergu do Gdyni... ponad 300 km pieszo.
A ta nieudana ucieczka z Helu? Coś gdzieś czytałem o jakiejś ekipie na łodzi, usiłującej dostać się do Szwecji już po kapitulacji.
Aha, Ziółkowski przez całą wojnę był poszukiwany przez Gestapo w Gdyni. Matkę żony dziadka wzywali kilka razy na Kamienną Górę i tam robili jej łomot. Widocznie nie doszło do nich że poszukiwany siedzi w oflagu. Sama matka także sądziła do 1945 r. że gdzieś na Helu zginął i taką wersję w najlepszej wierze przekazywała Niemcom.
_________________ "Ci, którzy się boją, umierają codziennie. Ci, którzy się nie boją, umierają tylko raz."
Giovanni Falcone (1939-1992), włoski sędzia śledczy, poległy w walce z mafią.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum