Kiedyś wspominałem na forum, że noszę się z zamiarem położenia w kuchni "kafli holenderskich" vel "żuławskich" (Mam nadzieję, że wszyscy wiedzą o co chodzi - białe kafle z niebieskimi rysuneczkami jakie możemy oglądać np. w Sieni Gdańskiej).
Teraz perspektywa ta zaczyna nabierać realnych kształtów.
W związku z powyższym poszukuję jak największej ilości zdjęć, skanów itp. oryginalnych kafli. Zdjęcia mogą być nawet słabej jakości - byle było w miarę widać rysunek na kaflu - chcę mieć jak najwięcej wzorów żeby móc mieć co wybrać (będę potrzebował jakieś 200 - 300 sztuk, a ambitnym założeniem jest, by każdy był inny).
Niestety sam mam tych wzorów niewiele. Pamiętam, że ktoś kiedyś tu zamieszczał, ale nie mogę znaleźć ani na forum, ani u siebie na dysku.
Z góry wszystkim dziękuję.
Obrazki można zamieszczać tu, bądź przesyłać mi na email: danziger@poczta.fm
Na email nawet lepiej, bo większe rozmiary przejdą.
Sprawa jest dość pilna.
Z góry wszystkim dziękuję.
P. S.
Korzystając z przysługujących mi uprawnień lekko "podkreśliłem wagę" tematu, bo nieco mi się spieszy. Za jakiś czas zostanie "zdegradowany" do rangi zwykłego wątku.
kompilacja.JPG Przykłady znalezione gdzieś w sieci.
Plik ściągnięto 29341 raz(y) 59,36 KB
_________________ da, da, da...
Ostatnio zmieniony przez danziger Sro Lut 01, 2012 12:49 am, w całości zmieniany 1 raz
Niderlandowie jacy przenieśli się onegdaj w nasze strony, dość surowe zasady wyznawali. Świat z którego przybyli był znacznie bardziej kolorowy. Przykładów nie wkleję, bo nie wiem w jakim kartonie przeprowadzkowym ich szukać.
Nie jestem pewien ale może na stronach Rijksmuseum może coś się da znaleźć. W zbiorach mają.
Wszystkim dziękuję za gotowe zdjęcia i sugestie gdzie takowe można porobić.
Oczywiście nieustannie czekam na dalsze.
Pierwszych kilka sztuk kafli inspirowanych starymi flizami jest już gotowa. Biorąc pod uwagę czas jaki to pochłania i ilość, jaka jest potrzebna, będzie to trwało jeszcze trochę.
Postaram się w przyszłym tygodniu wstawić fotki.
Też przymierzam się do zbudowania i oklejenia kominka czymś podobnym. Od razu zaznaczam, że specjalistą od tych kafli nie jestem a w temat nie miałem czasu wejść głębiej. Ale zastanawiam się nad takim tam - czy te przedstawienia nie miały aby logicznego ciągu? Nie opowiadały jakiejś historii?
Patrząc na zestawienie starych kafli w różnych miejscach, można jednak odnieść takie wrażenie. Kiedy zapomnisz o współczesnych standardach, może być to bardzo prawdopodobne.
Eeee, nie.
Ale dzięki za info. Może uda mi się tam wyrwać.
Gwoli prawdy tych z Ratusza Staromiejskiego też nie obfociłem. Ciągle się wybieram tylko nie mam kiedy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum