John Muhl (1879-1943), najlepszy historyk wśród policjantów. 1926-33 kierował policją kryminalną (Kripo). Autor cennych prac, z których najbardziej znana jest "Geschichte der Dörfer auf der Danziger Höhe".
Okazuje się, że nie było to takie proste.
Od pewnego czasu poszukuję informacji o tym człowieku.
To co do tej pory znalazłem przedstawiam TUTAJ .
Będę bardzo wdzięczny za każdą informację dot. John Muhl jak również za wskazanie gdzie takie informacje można uzyskać..
Jeśli zagadka została rozwiązana, to wypadałoby zmienić tytuł tematu. Również i ja zajmuję się tą postacią od dłuższego czasu. Posiadam artykuł napisany na cześć tego wybitnego historyka Gdańskiej Wyżyny po jego śmierci. Może Mikołaj opublikuje. To w sumie 2,5 strony.
I jeszcze przodkowie gdańskiego historiografa - Friedrich i Florentyna Muhl, herb rodowy i widok (lepszego nie mam) pałacu w Ulkowych w 1935 roku należący do rodu oraz jako ciekawostka informacja, że istniał projekt przebudowy rodowego gniazda przez Abrahama Muhla, który miał wykonać znany architekt (związany swymi pracami m.in. z Orunią) Karl Friedrich Schinkel. Posiadam szkice. Ponadto kieruję do materiałów z sympozjum i wystawy w Muzeum Historycznym Gdańska, jaka miała miejsce w 2007 roku pt. "Napoleon i Gdańsk. Pierwsze Wolne Miasto Gdańsk", w których można znaleźć informacje na temat rodu Muhlów.
Ostatnio zmieniony przez dandola Sro Lut 09, 2011 12:00 pm, w całości zmieniany 5 razy
John Muhl (1879-1943), najlepszy historyk wśród policjantów. 1926-33 kierował policją kryminalną (Kripo). Autor cennych prac, z których najbardziej znana jest "Geschichte der Dörfer auf der Danziger Höhe".
Podaj namiary na tę książkę (widzę, że z cyfrówki). Dzięki
Aaa. to w tym samym miejscu, trzeba tylko wpisać tytuł do wyszukiwarki
http://pbc.gda.pl/dlibra/...3&dirds=1&tab=1
Notka o Muhlu na str. 86 wersji cyfrowej (str. 82 książki)
Ich muß schon sagen: sehr interessante Leute, über die Ihr hier diskutiert.
Den Lebenslauf von Muhl habe ich mit Bedacht durchgelesen.
Ja, Danzig hat schon sehr kluge Leute hervorgebracht.
Hätte aber nicht vermutet, daß Ihr Euch damit so sehr beschäftigt...
Ja wiem, ze Wy i tym jezykiem wladacie, dlatego naumyslnie inaczej pisalem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum