Witam
Proszę mnie zganić albo pomóc, gdyż od jakiegoś czasu jestem opętany tematem bunkrów w Jelitkowie:
kto tam stacjonował, do kiedy, co się działo z tym terenem w okresie XX lecia, co po wojnie. Oddam lewą nerkę za zdjęcia.
Pewnie było już o tym kilka razy.
przy wejściu na plażę od ul. Obrońców Wybrzeża, po lewej stronie (stojąc twarzą w stronę wody) oraz przy kolejnym wejściu na plażę (pomiędzy Obrońców a Jagiellońską). Dwa, aktualnie całkowicie zaśmiecone i zasrane bunkry sprzed I wojny światowej.
W Brzeźnie, bunkry baterii artylerii nadbrzeżnej, były wykorzystywane podczas II WŚ. Natomiast o w/w nie odnalazłem ani śladu, tzn. ani zdjęcia, ani opisu.
To raczej niemożliwe, żeby przez tyle lat ich istnienia, nikt nie zrobił żadnego zdjęcia.
Dzięki za link, już go czytałem. I to jeszcze nie to. Na nieszczęście mój niemiecki jest iście filmowy (z Hansa Klossa, itd) więc nie za bardzo mi idzie szukanie na stronkach w Niemczech.
Na szczęście mam koleżankę, germanistkę, która poszuka tu i ówdzie i może coś z tego będzie. Jeśli tak, wrzucę dla dobra ogółu. Mimo tego, nadal mile widziane wszystkie pomocne linki, pomysły, zdjęcia, etc.
erbaut 1911, erbaut 1912 - zdjęcia przedstawia bunkier w Parku brzeźnieńskim.
W samym Jelitkowie nie ma bunkrów. Jest kilka bunkrów, w lasku pomiędzy Jelitkowem a Brzeźnem/Zaspą. Tematy już były obszernie opisywane.
szkoda, że do dzisiaj temat żelbetowych budowli (bunkrów i innych żelbetów) w lasku nadmorskim nie został w żaden sposób wyjaśniony. Tereny wojskowe, początek XX-wieku, potomkowie ew. świadków najprawdopodobniej w Niemczech... jeden z nielicznych tematów, których ślady ewidentnie można dotknąć ale nikt chyba już ich nie wyjaśni...
Łażę po tych piaskach od blisko 30 lat, zaprosiłem jutro młodszego brata na "terenowy" spacer (nie jest w temacie). Oprócz pozostałości Baterii Plażowej i Wiejskiej, co mu opowiem?
_________________ "Nie ufać myślicielom, których umysły wprawia w ruch dopiero cytat"
Emil Cioran — Zeszyty 1957-1972
Ależ jest prawdziwy betonowy "bunkier", a tak ściślej - schron przciwlotniczy. Znajduje się na terenie prywatnej posesji na lewo od budynku restauracji w stronę Sopotu. Co prawda nie byłem tam od lat, ale chyba jeszcze istnieje.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum