Mam takie pytanie związane z badaniem AP Gd 300,31/107 czyli spisu mieszkańców z 1770 w tej części miasta, gdzie jest Zaroślak (Peterszawa, Petershagen). Przy opisie Peterszawy jest tam mowa o pewnych domach i mieszkańcach w taki sposób:
"wohnt erste Gass am Wall" czyli jakby "mieszka na pierwszej uliczce na (?) Wale".
Adres mało precyzyjny
To "am" można chyba przetłumaczyć jako "przy". Ponieważ Zaroślak jest oddalony od podstawowych wałów miejskich ja szukałbym tej uliczki przy zewnętrznym pierścieniu wałów. To może być tam gdzie to kółko.
I tu zagadka, bo według stanu z I poł. XX wieku, na południe od kościoła St. Salvator było aż 5 mniej więcej równoległych uliczek: Reinkegasse (Spadzista), Predigergasse (Kaznodziejska), Küstergasse (Kustosza), Paulsgasse (Podgórna) i Letzte Gasse (Poślednia). Do dziś przetrwały tylko dwie pierwsze nazwy chociaż same ulice mocno się przemieściły
Na tej mapce ten bastion po lewej to Św. Gertrudy, a ten w środku to Wiebego? Kazamaty tego drugiego właśnie odkopują. Dla mnie zerowe zaskoczenie, że na niego trafili. Smutne, że w piątek musiałem jak małpa skakać po tym metalowym płocie, bo z terenu budowy nie wolno obejrzeć. To nie można było choć jednego elementu ogrodzenia zrobić z materiału umożliwiającego zajrzenia na plac budowy? Fotki fruwając jakoś zrobiłem.
Byłem dzisiaj, zdjęcia robione przez płot, cieć odpędza, na teren nie puszcza. Jest ktoś w stanie zorganizować wejściówkę na teren aby porobić zdjęcia , może w jakąś niedzielę coby robotnikom nie przeszkadzać?
Akwedukt Kanału Raduni nad fosą miejską
Zdjęcie wykonane z obecnych okolic Targu Drzewnego na styku z ul. Hucisko.
W głębi widoczne budynki Zarządu Prowincji "Landeshausu" (w prawo z wieżyczkami) a w okresie 1920-1939 Sejmiku WMG oraz w lewo budynek Nadprezydentury (Kgl. Regierung) a w latach międzywojennych, siedziba gdańskiego Senatu
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum