Dawny budynek Żaka, jeszcze dawniej siedziba Komisarza Generalnego, a jeszcze dawniej Generalkommando zaznaczyłem na mapce 1 (słownie jedynką). Budynek stoi do dzisiaj. Po dugiej stronie ulicy zwanej dawniej Elisabethwall, a dzisiaj Wały Jagiellońskie stoi dawna siedziba przewodniej siły narodu czyli PZPR, jeszcze dawniej Zakład Ubezpieczeń od Ognia czyli Danziger Feuersozietät oznaczony 2. Z "drugiej bańki" czyli po drugiej stronie Silberhütte, dzisiejsza ul. Hucisko w sąsiedztwie parku z mostkiem czyli Kleiner Irrgarten zwanego dzisiaj Małym Błędnikiem stał omawiany wyżej budynek Zakładu Ubezpieczeniowego zaprojektowany przez Adolfa Bielefeldta oznaczony na mapce 3.
Zamieszczam kilka zdjęć przedstawiających dawny budynek Żaka, dawny budynek przewodniej siły narodu i nieistniejący dzisiaj, a omawiany przez nas w tym wątku budynek zakładu ubezpieczeniowego (w tym jedno zdjęcie tego zakładu w budowie).
Mam nadzieję, że teraz będzie już wszystko jasne.
1384.jpg to jest mapa
Plik ściągnięto 22671 raz(y) 80,89 KB
1385.jpg dawny budynek Żaka
Plik ściągnięto 22671 raz(y) 82,75 KB
1386.jpg Wały Jagiellońskie z dawnym budynkiem PZPR
Plik ściągnięto 22671 raz(y) 56,86 KB
1387.jpg dawny budynek PZPR
Plik ściągnięto 22671 raz(y) 65,43 KB
1388.jpg Zakład Ubezpieczeń w budowie
Plik ściągnięto 22671 raz(y) 40,38 KB
1389.jpg Zakład Ubezpieczeń
Plik ściągnięto 22671 raz(y) 59,91 KB
1390.jpg Lotnicze ujęcie dawnego Żaka i dawnego budynku PZPR
To i ja się pobawię w łopatologię
1 - Zakł. Ubezpieczeń na Życie Lebensversicherungsanstalt Westpreussen
2 - Siedziba Wysokiego Komisarza Ligi Narodów (Generalkommando, Żak)
3 - Towarzystwo Ubezpieczeń od Ognia Westpr. Feuersozietät (KW PZPR)
4 - "powojenna geodezja"
5 - budynek przy "Żaku", po jego zburzeniu odsłonięto fundamenty baszty Bramy Raduńskiej
Obiekt 1 zniknął po wojnie, 2 istnieje, 3 mimo spalenia w 1970 - również, 4 i 5 zburzono w związku z poszerzaniem Wałów Jagiellońskich około 1970
Albo ja nie mam dostatecznie wyrobionego gustu architektonicznego [dopuszczam taką możliwość ] albo ten Zakład Ubezpieczeń na Życie [Lebensversicherungsanstalt Westpreussen] był po prostu brzydki z tym ażurem na dachu Z drugiej jednak strony to to, co po nim dzisiaj pozostało, czyli nijaki park z wyasfaltowanymi ścieżkami, to też nie jest to, co być w tym miejscu powinno.. No ale idzie nowe, czyli przebudowa i zabudowa Targu Rakowego i okolicy
Jaki park? tam jest węzeł Hucisko, newralgiczne skrzyżowanie w mieście
Wg mnie nie zupełnie a co najwyżej częściowo, co sprawiedliwie dzieli rację pomiędzy nas obu . A tak serio, to na jednym z powyższych zdjęć, na którym jest widok z któregoś piętra tego budynku na "Żaka" i okolicę, to widać ewidentnie, że był jeszcze przed nim spory trawnik, co nie pozwala sądzić, że byłby on w samym centrum współczesnego skrzyżowania Huciska z Wałami..
widok z któregoś piętra tego budynku na "Żaka" i okolicę, to widać ewidentnie, że był jeszcze przed nim spory trawnik, co nie pozwala sądzić, że byłby on w samym centrum współczesnego skrzyżowania Huciska z Wałami..
ale teraz mówisz chyba o "powojennej geodezji"... zresztą w świetle wklejonej wyżej mapki "łopatologia 2" to i na jej miejscu są dziś ulice, nie park.
Okej, nie będę dalej w to brnął - widocznie mam mylne wyobrażenie o skali przedwojennej Dominikswall i Elisabethwall a przyznam, że - niestety dla mnie - zachodzi takie prawdopodobieństwo
Żołnierze stoją mniej więcej vis-a-vis Bramy Wyżynnej i Danziger Hofu. W kierunku Silberhütte było wcześniej aż 5 budynków i to co widać, to zapewne ruiny wszystkich pięciu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum