Wagon z miejscami do leżenia
Za młodu ze dwa razy widziałem takie przyczepki przy okazji jakichś napraw torowiska na Stogach, ale raczej z jakimś wozem technicznym, nie liniowym, więc sytuacja na zdjęciu do jakiegoś stopnia może być wyjątkowa?
Bocznicę do trafostacji na Stogach wyorano przy okazji obecnego remontu drogi w piątek. Zdjęć nie udało mi się zrobić poza jednym, na którym nic nie widać...
Witam
Remontując swój dom na Strzyży, odkopałem pod deskami podłogowymi dwa bilety tramwajowe. Zapewne celowo lub nie pozbyli się ich pracownicy dojeżdżający na budowę domu. Dwa leżały obok siebie zatem wnioskuję, że były własnością tego samego pasażera. Co ciekawe jeden firmowany jest "Danziger Elektrische Strassebahn A.G" a drugi "Verkehrsbetruebe Danzig-Gotenhafen A.G." po czym wnioskuję że mój dom budowano w 1942 roku. Najbliżej mojej ulicy Zamenhofa był jak sądzę przystanek opisany skrótem "Fr." czyli Friedrich-Allee. Czy następnym był dopiero "Ol." w Oliwie?
Zwracam się do znawców z pytaniem czy z przystawionych pieczątek możemy wywnioskować gdzie pracownik układający moją podłogę wsiadał i gdzie wysiadał oraz kiedy to miało miejsce. O wiek tego człowieka nie będę pytał :-)
Dziś w "Kino Polska" w filmie "Ostatni po Bogu"z 1968 roku znalazło się sporo materiału nakręconego w Gdańsku, Gdyni itp. M.in. gdański wagon KSW 1291. Skasowano go w 1972 roku.
Na prawo od auta, daleko w tle. Lepiej widać sieć trakcyjną. W albumie jest jeszcze fotka zrobiona (w okolicach tego miejsca) na torach. Oraz inna - skrócona linia do Sandomierskiej.
Artykuł o nowej linii tramwajowej do Nowego Portu.
Stocznie Schichauwerft polaczono linia tramwajowa numer 8 z Neufahrwasser.Linia tramwajowa numer 9 laczaca Neufahrwasser z Langfürt przez Brösen pozostala bez zmian.Ciekawe artykuly tylko te stare pismo.....ciezko sie czyta
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum