Czyli kamienica w tle stała na miejscu synagogi?
I te brzozy ...
Możliwe. Bo raczej nie jest to kamienica nr 9 (istniejąca do dziś), która wydaje się dość podobna, ale stoi nieco za daleko od miejsca, gdzie była zajezdnia...
Kamienice przy Partyzantów stoją w ciągłym szeregu, a ta nie ma sąsiadów przy sobie.
Rozważałem plac za zabudowaniami zajezdni, bo tam mogły być tory do zawracania, ale żaden z sąsiednich budynków nie przypomina tego ze zdjęcia.
Jeśli to zajezdnia, to ten dom za tramwajem mógł stać przy Partyzantów 5. Na planie z 1927 r. jest zaznaczona kamienica nie mająca sąsiada z lewej (jeszcze synagogi otwartej 25 września 1927 nie zaznaczono). Na planie z 1898 r. jest starsza numeracja. Nie ma kamienicy Partyzantów 5 (wtedy nr 3), a i działka nr 4 na której powstanie synagoga jest niezabudowana.
Nie udało mi się znaleźć innego zdjęcia tej kamienicy.
Się pojawiało. Po wojnie nie było juz budynku przylegającego do synagogi. Ten, który został, jest chyba za berdzo w prawo, zeby się załapać na tło tramwaju.
p_7197_191.jpg
Plik ściągnięto 1423 raz(y) 102,98 KB
_________________ Co to ja miałem w tej puszce ... ?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum