_________________ Czyż nie rozumie pan, że wszystko, co piękne w architekturze, osiągnięto już dawno temu? Zostało to autorytatywnie stwierdzone. (Ayn Rand "Źródło")
Ostatnio zmieniony przez parker Nie Paź 03, 2004 11:45 am, w całości zmieniany 1 raz
_________________ Frakcja Miłośników Niewygodnych Kin
--------------------------------------------------------------------------
Až dojde moja poslední hodina, pochovajte mňa do bečky od vína
--------------------------------------------------------------------------
Ehm...Chyba sam temat- ew pełnej zabudowy Targu Rybnego jest w pierwszym rzucie oka trudny do przełkniecia -skoro tyle pustych miejsc czeka na Piekne Projekty- chocby tereny vis a vis twierdzy Wisłoujscie oraz chyba z 50 zakatkow i zaułkow wrzeszczanskich.na przykład Biała miedzy rynkiem a dworcem...
aaa, wiedziałam, że gdzieś już to było - w Akademii, z odpowiednim komentarzem Rektora ;-)
_________________ Czyż nie rozumie pan, że wszystko, co piękne w architekturze, osiągnięto już dawno temu? Zostało to autorytatywnie stwierdzone. (Ayn Rand "Źródło")
Kto by chciał zainwestować w takie miejsce... okno w okno z torami kolejowymi nie chciałby nikt zamieszkać ani pracować. Przychodzi mi do głowy jedynie wielka powierzchnia reklamowa ;-)
Zaprojektowanie budynku hotelu o szczegółowym programie ustalanym indywidualnie, w sytuacji rzeczywistej obejmujacej tkankę śródmiejska ze wszystkimi uwarunkowaniami i utrudnieniami wynikajacymi z niej dla projektowania, a zwłaszcza z sasiedztwa gdańskiej starówki (300 km>>);
Moim zdaniem to są prace nie na temat. Który z nich uwzględnia sąsiedztwo gdańskiej (tfu !) starówki (300 km>>) ? No chyba, że są to prace ćwiczebne. Mam nadzieję, że żaden z tych projektów nie będzie zrealizowany.
to SĄ prace ćwiczebne. Projektowanie architektoniczne, Semestr VIII, Katedra Użyteczności Publicznej Wydziału Architektury PG. Skądinąd wiem, że prace dość wysoko ocenione ;P
Merytoryczna wartość tych prac - nie zaprzeczam - jest moze i wysoko oceniona. Zgadzam się, że na takową zasługują. Natomiast "sytuacja rzeczywista obejmująca tkankę śródmiejską ze wszystkimi uwarunkowaniami i utrudnieniami wynikajacymi z niej dla projektowania, a zwłaszcza z sasiedztwa gdańskiej starówki (300 km>>);" - jak napisano - jest nie trafiona.
Ja mogę tylko za Marcinem powtórzyć: zgroza!!!
Jedyny projekt na którym jeszcze zatrzymalo sie moje oko, to ten z łodziami (Bagińskiego). W nim przynajmniej jest jakaś próba nawiązania do miejsca, choćby przez skojarzenia... Ale reszta? Szkoda słów...
_________________ When a man is tired of Gdańsk he is tired of life /niby Oscar Wilde/
Bryłę ukształtowałem na zasadzie kontrastu elementów dynamicznych i pionowych statycznych. Dynamika bryły rośnie. Co widać powyżej. Kontrast symbolizuje konflikt, elementy statyczne to miasto dbające o swoje interesy, dynamiczne to flota kaperska - zbieranina awanturników i żołnierzy.
i przy okazji jeszcze jedno spostrzeżenie-
Cytat:
obcowanie obiektu projektowanego ze starą tkanką miasta
"tkanka miasta": słowo-wytrych. wystarczy coś takiego napisać i już jest mądrze.
Trzeba zapamiętać.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum