Mam pytanie odnośnie poligonu. A dokładniej idąc w stronę obwodnicy. Znajdują się tam na odcinku kilkuset metrów tory kolejowe i wagony. Wagony stoją do dziś! Patrząc na zdjęcia z internetu. Co tam jest? Albo było?
Była tam baza paliw CPN i miejsce przeładunkowe tychże produktów.
Do niedawna jeszcze ktoś tam kręcił biznes paliwowy...
Ale stan urządzeń jest już nie teges(znaczy słaby bez atestu )
Pozdro.
Dzięki, a te 3 zbiorniki nad tymi zakładami to też ich? Czy to wojskowe konstrukcje?
No kto pobudował to nie wiem ale bardzo mozliwe że w/w zbiorniki były ochraniane przez wojsko i służyły jako zapas MPS tzw.nienaruszalny na czas wojny.
Jak spotkam byłego pracownika to mogę podpytać .
Ponury2 widzisz...porobiles tam fotki i nie bardzo wiadomo czego to fotki ;-)))
Widze na nich np. sterownie do rakiet chyba ziemia-powietrze, to byla taka fajna makieta a w tej budzie pelno elektotechniki.....bo wtedy jeszcze nie bylo elektroniki
Wartownia tez byla fajna...pamietam, jak jeszcze stacjonowali w niej zolnierze i jak gadalem z dowodca zmiany strasznym sierzantem
To bylo w okolicach jeszcze 1994 roku. Potem sie wojsko wynioslo.
Pamietam haubice, armaty...czolgi w kotrych sie bawilem.....
wspanialy tor przeszkod - malpi gaj.......ech,.....czasy dziecinstwa.
Pamietam jak cala Morena drzala kiedy na Poligonie dobywaly sie strzelania zolniersko-czolgowe.
Dzięki, a te 3 zbiorniki nad tymi zakładami to też ich? Czy to wojskowe konstrukcje?
No kto pobudował to nie wiem ale bardzo mozliwe że w/w zbiorniki były ochraniane przez wojsko i służyły jako zapas MPS tzw.nienaruszalny na czas wojny.
Jak spotkam byłego pracownika to mogę podpytać .
Drobne wyjaśnienie: skrót "MPS" oznacza "Materiały Pędne i Smary" (sic!) i co do zasady - nie jest tożsamy z pojęciem "zapasu nienaruszalnego" w terminologii (byłej, a nie wiem czy i nie obecnej) oznaczonej skrótem ZN.
MPS-y znajdowały się praktycznie w każdej jednostce wojskowej i garnizonie, a jesli był on znaczny takowyc było kilka lub kilkanaście..
Tak wiem Ździsławie,MPS i ZN to inne formy...była tam baza CPN z tzw.MPS i obok jednostka wojskowa z ZN to terminologia w miarę ustalona nie no spoko,zwał jak zwał,były dwa motywy,pozostały zbiorniki i nieciekawe pytanie-co w nich pozostało?
Pozdro!
A dodam że niedaleko jest fajny tor dla crossowych moto i nie raz tam latamy wszystkim którym przeszkadza warkot silników składam medialnie_przepraszamy!
Mnie nie przeszkadzasz bom ja na Stolzenbergu, a raczej na poligonie Ujeścsko ..... ale moj syn to może byc zainteresowany, ona tam gdzieś w tych okolicach ujeżdżał swojego Cherokee cwicząs jesienno - zimowe dojazdy na Morenę (okolice Myśliwskiej itp) ja tam kiedys spróbowałem ale nie jestem urodzonym off-road'owcem
Pamietam haubice, armaty...czolgi w kotrych sie bawilem.....
a ja mam nawet gdzies w swoim archiwum foty jak sie bawiłem właśnie w tych czołgach armatach.. teraz mnie interesuje co tam stało??
Moze kiedyś zeskanuję i wrzucę tu wam na forum.
_________________ Historia to uzgodniony zestaw kłamstw!
Czy to nie była aby sprawa policjanta, który zabił żonę? Trochę lat już minęło, ale na pewno była taka afera, z tym że nie wiem, czy akurat właśnie o tym mówimy.
Edit: sprawdziłem, jednak pamięć mnie nie myli. To była ta właśnie sprawa.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum