I ja mam ciekawostkę, a mianowicie tablicę (Heldengedenktafel) upamiętniającą poległych żydowskich członków gminy gdańskiej w czasie I wojny, która niegdyś od 1918 roku wisiała w Wielkiej Synagodze dziś jest przechowywana w żydowskim muzeum w Nowym Jorku.
Trzy niepowtarzalne pocztówki z widokiem Wielkiej Synagogi, po której do dziś pozostały fundamenty (źródło: http://www.sztetl.org.pl/pl/image/5428/). Tu też między innymi informacje nt. obiektu: http://www.danzig-online.pl/bud/synagoga.html. Poza tym warta polecenia jest lektura artykułu Jacka Bielaka, Wielka synagoga gdańska An der Reitbahn 11/13 w latach 1887 - 1939. Są tu plany budowli, nieznane zdjęcia, umowy kupna - sprzedaży działki itd.
I ja mam ciekawostkę, a mianowicie tablicę (Heldengedenktafel) upamiętniającą poległych żydowskich członków gminy gdańskiej w czasie I wojny, która niegdyś od 1918 roku wisiała w Wielkiej Synagodze dziś jest przechowywana w żydowskim muzeum w Nowym Jorku.
Tyle lat minęło, a nikt nie ma innych zdjęć, wszystkich może zebrało by się ze 20 na stronie Sabaoth'a są te znane, pytanie skąd wziąć inne???? Przecież to była popularna budowla w Gdańsku.
Ostatnio zmieniony przez Mikołaj Sro Kwi 03, 2013 6:42 am, w całości zmieniany 1 raz
Dziękuję i proszę o więcej.Swoją drogą intryguje mnie właśnie ta budowla,nie jestem jakoś związany z tą religią (może wręcz przeciwnie),ale akurat ta synagoga jakoś mnie wciągnęła przez swój brak zdjęć które nie możliwe by nie istniały.
jeśli błp. Sally Feibel była kobietą, jest to jedyna przedstawicielka mojej płci na tej liście. ciekawe, co robiła, jak zginęła... (pielęgniarka?)...
Wir erinnern an:
Nachname Feibel
Vorname Sally
geb. am 20.06.1894
Geburtsort Groß Lichtenau
Dienstgrad / Beruf Jäger
Erkennungsmarke
Truppenteil Res.-Jäg.-Batl. Nr.2, 1.Komp.
Todes-/Vermisstendatum 21.03.1918
Todesland Frankreich
Todes- / Vermisstenort Ist uns nicht bekannt !
Todesart
Erstbestattungsort
Letzte Ruhestätte/Stadt Neuville-Saint Vaast
(Klicken Sie auf den Link für nähere Informationen)
> dort Grablage Block 8 Grab 481 / Foto vorh.
Denkmal / Gedenkbuch Res.Jäg.B 2
> dort verzeichnet im Online-Gedenkbuch
2. Denkmal/Gedenkbuch Jüdische Frontsoldaten (RJF)
> dort 2.mal verzeichnet im Gedenkbuch
Weitere Infos
letzter Wohnort Danzig
Straße
Myślę, że Sally Feibel to jednak mężczyzna (Salomon?). W 1917 r. mieszkał przy Świętojańskiej i zajmował się garncarstwem.
Pewności co prawda nie mam, ale jednak, gdyby to była kobieta, w księdze adresowej powinni wpisać zawód z końcówką -in (Töpferin), tak, jak w przypadku Helene Fehlisch i Nathalie Feibusch.
i jak zawsze niezawodny Pumeks.Jesteś po prostu the best.Szczególnie ,że jestem na etapie czytania wszystkich możliwych postów na forum,więc widzę jaką masz wiedzę prostując niejeden temat i odpowiedzi.
Pozdrawiam.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum