Dawny Gdańsk

Poszukuję/mam/oddam - Lipnik

wodnik88 - Sob Gru 25, 2004 5:14 pm
Temat postu: Lipnik
Część wszystkim!
Jestem początkujący więc jak coś będzie nie tak to mi wybaczcie. Mam problem ze znaleźeniem jakichkolwiek informacji o dawnej osadzie Lipnik(przy Niedźwiedniku jak by co).Właściwie jakiekolwiek informacje czerpie z książek, ale niewiele to daje.Sporo jest o Strzyży, Brętowie, ale o Lipniku jest bardzo ubogo.Czy ktoś może mi pomóc? Z góry dziękuje

Sabaoth - Sob Gru 25, 2004 5:47 pm

Czyżby chodziło o Lipsk / Leipzig?
wodnik88 - Sob Gru 25, 2004 10:22 pm

Dokładnie Tak :D

Może ktoś ma jakieś informacje lub wie gdzie można je znaleźć na temat tej osady.Bardzo proszę ! :|

Sabaoth - Sob Gru 25, 2004 11:12 pm

Ja niestety nic więcej oprócz mapki nie mam i nie wiem. Może Pumeks, chodząca encyklopedia.
pumeks - Wto Gru 28, 2004 4:08 pm

Bez przesady... z mapki wynika, że ta osada składała się byc może z jednego budynku. Nie sądzę, by takie miejsce miało w ogóle jakąś historię.
wodnik88 - Wto Gru 28, 2004 4:59 pm

Wiem,że to mało ważna osadka, ale intrygująca. Znajdujące się tam granitowe koło młyńskie, które zostało połamane w 1995 roku pośrodku zagajnika...,stara lipa...Troche to dziwne, że na pogórkowatym terenie istniał młyn napędzany siłą?zwierząt?,wiatru?(prawdopodobnie), tym bardziej, że przecież 400m poniżej znajdowała się Strzyża. Wiem, że pewnie nic ciekawszego, prawdopodobnie tam nie było, ale chciałem spróbować. Mimo wszystko dzięki!
seestrasse - Wto Gru 28, 2004 5:09 pm

Lipnik zwany był również Jakubowem (nazwa wcześniejsza)
wzdłuż drogi prowdzącej do Lipnika od Polanek, na wzniesieniu usytuowana była filia malborskiego stalagu

Grün - Wto Gru 28, 2004 5:20 pm

pumeks napisał/a:
Bez przesady... z mapki wynika, że ta osada składała się byc może z jednego budynku. Nie sądzę, by takie miejsce miało w ogóle jakąś historię.

No uważaj, żeby się nie okazało, że nocował tam i to nie koniecznie samotnie, np. Piotr Wielki w swojej podróży in coguto na zapad :)

seestrasse - Wto Gru 28, 2004 5:37 pm

ja nie chcę nic mówić, ale ten stalag "służył" żołnierzom Armii Czerwonej... tylko co to ma wspólnego z carem Piotrem :skolowany:
Ponury - Sro Sie 10, 2005 9:59 pm

Czy te dwie nazwy na tej mapce w rodzaju "Barenwinkel" (kojarzy mi to się z jakąś tanią knajpą przyrożną) czy jeszcze bardziej tajemniczego "Zgl" (co to?) mają jakieś współczesne odpowiedniki? Brętowo nadal jest,choć już bez stacji PKP. A pozostałe dwa? Ten samotny dom to dzisiaj jedynie dzika czereśnia i jego zarośnięte fundamenty na skraju lasku przy ul. Góralskiej. A samo koło młyńskie wogóle na tej mapie nie występuje. Czyżby była to późniejsza konstrukcja?

Aha,i jeszcze jedna gorąca prośba. Poszukuję jakichkolwiek zdjęć terenów Niedźwiednika przed rokiem 1989. Może jakieś zdjęcia budowy blokowisk albo wcześniejsze? Tylko niech nikt nie zamieszcza znowu tego nieśmiertelnego zdjęcia wysadzonego wiaduktu ul. Słowackiego z 1945 z parowozem :) To już znamy :)

Mikołaj - Sro Sie 10, 2005 10:02 pm

Cytat:
Barenwinkel

Niedźwiednik, a Zgl to pewnie cegielnia

Ponury - Sro Sie 10, 2005 10:15 pm

Cegielnia była dalej, w kierunku późniejszego poligonu LWP na Kiełpinku. Może to "Zgl" to jakaś konkurencja? 8O
Mikołaj - Sro Sie 10, 2005 10:24 pm

ziegelei to cegielnia, więc skrót zgl wydaje się całkiem logiczny. Gdzie dokładnie była ta druga i skąd o niej wiesz?
pumeks - Czw Sie 11, 2005 1:52 pm

Ta o której pisze Partyzant była faktycznie dalej, jeszcze pod koniec lat osiemdziesiątych autobus 116 jeździł do przystanku docelowego "Brętowo cegielnia". Ale co to szkodzi, żeby inna cegielnia była na Niedźwiedniku?
stumar - Czw Sie 11, 2005 1:59 pm

A która z tych cegielni w Brętowie czy na Niedźwiedniku mogła być pierwowzorem dla tej opisanej w "Weiserze Dawidku" :hmmm:
seestrasse - Czw Sie 11, 2005 2:11 pm

może obie naraz :wink: pisarz nie ma obowiązku trzymać się ściśle topografii itd.
pumeks - Czw Sie 11, 2005 2:16 pm

Stawiam jednak na Brętowo.
gargoyle dfl - Sob Sie 13, 2005 5:34 am

Jestem troche zakrecony, czy ktos moglby zaznaczyc kierunki na mapce ,mimo,ze mieszkalem na ul.Slowackiego w Brentowie przez kilka lat to mam maly galimatias w tem temacie.
P.S.Moja babcia jeszcze zyje,wiec moge popytac jakby co .

jestem caly zakrecony mimo tego ,ze mieszkale

Mikołaj - Sob Sie 13, 2005 12:22 pm

Mam nadzieję, że teraz wszystko jasne :D
Spójrz też tutaj:
http://www.forum.dawnygda...opic.php?t=1349

Ponury - Nie Sie 14, 2005 9:54 pm

wodnik88 napisał/a:
Wiem,że to mało ważna osadka, ale intrygująca. Znajdujące się tam granitowe koło młyńskie, które zostało połamane w 1995 roku pośrodku zagajnika...,stara lipa...Troche to dziwne, że na pogórkowatym terenie istniał młyn napędzany siłą?zwierząt?,wiatru?(prawdopodobnie), tym bardziej, że przecież 400m poniżej znajdowała się Strzyża. !

My tu gadu gadu,a najważniejszy wątek przepadł. Mnie także intryguje te koło młyńskie. Posiada ktoś jakiekolwiek informacje na jego temat? Przegadaliśmy już wszystkie tematy poboczne w rodzaju Lagrów czy stacji kolejowej Brętowo,a więc teraz pora na koło...
Proszę o jakiekolwiek informacje. Koło dzisiaj już nie istnieje,pozostał jedynie doł oraz ta stara lipa. Aha i jeszcze pana Wodnika prosiłbym o uściślenie - jak to zostało połamane? I jakiś rysunek jak takie koło mogło wyglądać przy pracy? Czy jeszcze gdzieś w Gdańsku/Polsce/Europie było coś takiego stojące w środku lasu i napędzane.. siłą wiatru? :???:

Sabaoth - Nie Sie 14, 2005 10:03 pm

Cytat:
coś takiego stojące w środku lasu

Według mapy, przed wojną nie było tam lasu tylko łąki, może to był wiatrak? Młyny były usytuowane wzdłuż Strzyży.

Ponury - Pon Sie 15, 2005 11:36 pm

Faktycznie,tam gdzie było to koło młyńskie mogła być łąka,a teraz jest bardzo młody las,który raczej zasiał się sam :)
Mikołaj - Pon Sie 15, 2005 11:58 pm

czy ten kamień wyglądał podobnie?
Ponury - Wto Sie 16, 2005 7:50 am

Tak,to było coś podobnego. Co przedstawiają te zdjęcia i skąd toto pochodzi?
Sabaoth - Wto Sie 16, 2005 8:46 am

Zdjecia przedstawiaja oczywiscie mlynskie kamienie :^^
Marcin - Wto Sie 16, 2005 12:08 pm

Pochodzą z Elbląga :wink: a uwiecznione w Kadynach.
Mikołaj - Wto Sie 16, 2005 12:19 pm

Cytat:
Co przedstawiają te zdjęcia i skąd toto pochodzi?

no przecież jest napisane: "F. Schmidt in Elbing - Fabrik Franzoesischer Mühlensteine" :hihi:

Ponury - Czw Sie 18, 2005 11:08 pm

Rozmawiałem dzisiaj z jedną osobą ze starszego pokolenia. Wedle jej opowieści na Niedźwiedniku były rozległe łąki, dalej las, ale na jednej z takich łąk bliżej Węgliska stał sobie młyn poruszany siłą wiatru oczywiście :) Na dole za to był rzeczywiście jakiś dworek Lobeka (nazwisko? ksywa? :lol: )i wedle opowiadań babki tej pani ten Lobek swojego czasu (przełom XIX i XX wieku?) był podobno właścicielem Cegielni przy dzisiejszej ulicy Słowackiego, osady Leipzing, rzeczowego młyna i jeszcze sporych kawałków ziemii w okolicy. Tutaj nasuwa mi się kwestia jak było z wykupem ziemii pod nasyp linii kolejowej Gdańsk-Kartuzy i czy gość albo ktoś z jego rodu niezłą kasiorkę wygarnął z pruskiego skarbu za ten kawałeczek.

Aha,co samej nazwy "Niedźwiednik",to podobno tak około 14 wieku polowano tam rzeczywiście na Niedźwiedzie,które zamieszkiwały terenik dzisiejszego Trójmiejskiego Parku Krajobrazowego.

Hmmm.... opowiadania opowiadaniami,ale ile w tym prawdy? :hmmm: Można gdzieś ustalić drzewo genealogiczne rodu "Lobek" ?

Marcin - Pon Sty 16, 2006 4:26 pm

I wracając do pytania o Lipnik - na taką informację natrafiłem.
Marcin S. Wilga napisał/a:
Na początku XX wieku owa alejka [Alejka Brzozowa] była polną drogą, wiodącą do osady Lipnik; stąd nosiła ona miano Lipnickiej Drogi. Uprzednio osada ta była znana jako Jakubowo, a dukt nazywano wówczas Jakubowską Drogą. W ciągu ostatnich 100 lat okoliczny obszar upraw rolnych (pola i pastwiska) przekształcił się stopniowo w las gospodarczy. Na terenie osady, na przełomie lat 50. i 60. XX w. posadzono drzewa iglaste: sosnę zwyczajną, świerk pospolity, modrzew europejski - tym samym pozbawiono turystów ich dotychczasowego miejsca wypoczynkowego. Lipnik uległ zagładzie w trakcie działań wojennych około 1945 roku, a jedynymi śladami jego istnienia były posadzone tu w rzędzie topole (już nie istnieją), kasztanowce oraz lilaki, znane z potocznej nazwy jako bez. Źródła historyczne podają, że wtórna nazwa osady wzięła się ponoć od Lipska (Leipzig) i stoczonej tam w 1813 r. bitwy. A może pochodzi od samotnej lipy drobnolistnej, rosnącej tu przy południowej granicy w pobliżu parowu? Jest to dorodny egzemplarz o konarach mocno zdeformowanych przez jemiołę pospolitą. Dawniej w osadzie funkcjonował prawdopodobnie wiatrak, którego pozostałością mogło być kamienne młyńskie koło o średnicy ponad 1 m, które zostało rozbite wiosną 1994 roku. Obok niego stwierdzono występowanie czarki austriackiej (patrz: grzyby Samborowa). Wybudowanie na przyległym obszarze w latach 80. ubiegłego wieku Osiedla Niedżwiednik sprawiło, że dawna cicha i romantyczna Alejka Brzozowa utraciła cały swój urok. Walory estetyczne tej drogi maleją też w wyniku ubywania brzóz, powalanych przez silny wiatr lub ulegających destrukcji w wyniku zainfekowania pasożytniczym grzybem - hubiakiem pospolitym.

Ponury - Pon Sty 16, 2006 10:26 pm

W końcu coś nowego. Dzięki :==
wodnik88 - Wto Sty 17, 2006 11:47 am

Dzięki za kolejne ślady :==
Ponury - Czw Lut 02, 2006 12:16 am

Jeszcze jeden ślad. Jeśli zaraz za boiskiem na Lipniku koło parkingu udany się drogą brzozową w kierunku Doliny Radości, ok 20 metrów po prawej stronie będzie mała leśna dróżka. Pójdziemy ją,a po chwili zobaczymy dół po ziemiance. Dzisiaj jest już zniszczony,ale jak budowano górne osiedle w 1988 były jeszcze w nim oryginalne idealnie powbijane paliki drewniane, mające mocować ściany a także dawniej gustowne,a wtedy spleśniałe schodki z drewna w dół. Mieszkańcy Lipnika zbudowali sobie (albo rękoma jeńców radzieckich z lagru w Oliwie) ziemiankę na zapasy, czy też miejsce do ukrycia się w 1945 r. ?

I pytanko. Na obrzeżu "małego lasku" zaraz za stawkiem są do dzisiaj fundamenty jakiegoś domku. Czy to widoczne na starej mapie fundamenty budynku zaraz koło napisu Lipnik?

wodnik88 - Czw Lut 02, 2006 1:53 pm

Cytat:
I pytanko. Na obrzeżu "małego lasku" zaraz za stawkiem są do dzisiaj fundamenty jakiegoś domku. Czy to widoczne na starej mapie fundamenty budynku zaraz koło napisu Lipnik?

A możesz podać dokładne umiejscowienie tych "fundmentów" ?
Choć mieszkam tu od 17 lat jakoś nigdy nie zauważyłem jakichkolwiek fundamentów przy bajorku :hmmm:

Ponury - Pią Lut 03, 2006 12:10 am

Też stąd jestem :) Jest sobie mały lasek,zaraz koło bajora. Wejdź do niego jak wchodzisz w... o przepraszam,zapędziłem się. Więc jesteś w lasku. Spójrz na moją mapę... jakość iście schematyczna - monochromatyczna :)

http://img137.imageshack..../gw21k291to.gif

Kiedyś stara czereśnia ostro owocowała,a fundamenty były bardziej widoczne...

wodnik88 - Pią Lut 03, 2006 3:04 pm

Wyszedłem dziś z aparatem i uwieczniłem kilka rzeczy. Wiadomo z Lipnika.
Ponury mógłbyś zaznaczyć na którejkolwiek fotce gdziemiałby się znajdować te fundamenty.

Ponury - Wto Lut 07, 2006 8:59 pm

Na piewszej fotce masz to z góry akurat w pobliżu tego drzewa,a druga fotka obrazuje to samo miejsce. Fudamenty domku były zaraz po prawej stronie przy tych dwóch sosenkach!
To drzewo owocowe też tam gdzieś niedaleko rosło. Na pewno ok. 1990 r. były wyraźne fundamenty i drzewko,a wiele lat potem jeszcze rosły także dzikie jabłonki na zakręcie szosy prowadzącej na pętlę, dokładnie na wysokości zjazdu na Góralską nr. 43 itd.

Ponury2 - Sob Cze 23, 2007 7:15 pm

Miesiące lecą, a dzielnica coraz bardziej zaciera ślady tych wcześniejszych czasów. Chodząc po okolicznych lasach znalazłem w doskonałym stanie wiele łusek Mauser oraz wiele innego żelastwa. Konieczne było w końcu wezwanie saperów aby pozbierali conieco z tego co się pojawiło spod ziemi po zimowych roztopach :) Plon był obfity :)
Zygfryd - Czw Mar 06, 2008 6:53 pm

JA w innym temacie w związku z kamieniami na górze Lipnik napisał/a:
http://img296.imageshack....p4080007ex7.jpg
http://img136.imageshack....p4080008hp3.jpg
http://img296.imageshack....p4080010rp1.jpg - oto pierwszy kawał kamienia. Na metrówce miałem juz około metra trzydziestu centymetrów.Na trzecim zdjęciu widoczny jak leży i dwa malusie pod nim(żesz wa znów poruszone, wina aparatu taki gówniak zwykły). Średnica około 60cm.(nie licząc dziurki w środku)
http://img366.imageshack....p4080009as3.jpg - drugi kawałek kamyka, leżący w dole, w którym kamień młyński był usadowiony. Szkoda że poruszyłem.
http://img136.imageshack....p4080012kg6.jpg - inny znów gdzieś odwalony obok, średnica pół metra, szkoda że nic nie wyszło z tą miarką.
http://img87.imageshack.u...p4080013zm9.jpg - następna część
http://img372.imageshack....p4080014op0.jpg - poruszone ;[ a nawet oparłem się o drzewo. Ale możecie bawić się w odszukiwanie trzech kamieni z czterech ;)

Ale starocie odkopuję :P

Ponury2 - Pon Gru 29, 2008 5:29 pm

Jak się ma sprawa samej osady Lipnik? Podobno podczas wojny na tych polach pracowali jeńcy radzieccy z obozu na Osiedlu Młodych. Na starych zdjęciach Niedźwiednika nic tam nie widać u góry, lasy i lasy.

Czy są jeszcze jakieś inne zdjęcia tych obszarów? :???: Na mapach widać kilka budynków, pewnie standardowo dom plus gospodarczy. Ale coś więcej? Właściciel? Podobno gdzieś był jeszcze jakiś inny od tego w al. Brzozowej w lesie cmentarz Rosjan?

I te ciekawe nazwy - "Lipnicka Droga", "Droga Nadleśniczych" - malownicze, wtedy młode drzewa, zapewne las pełen grzybów (jeszcze w 1988 roku przy samej drodze była masa grzybów, las był mało schodzony przez ludzi). Może ktoś ma jakieś stare zdjęcia tych traktów?

Kiedyś chodziło jakieś słuchy że w połowie lat osiemdziesiątych XX wieku był w Lipniku jakiś pożar, las się spalił i to przeważyło o budowie tego osiedla na ul. Góralskiej na pogorzelisku ?!

Ponury2 - Pon Lis 16, 2009 12:34 am

Okurzamy?
Ponury2 - Wto Gru 15, 2009 11:28 pm

Czy sam młyn mógł wyglądać tak...

Wyciągnąłem z Pomorskiego Forum Eksploracyjnego z tego tematu:

Pobłocie i okolice
http://forum.eksploracja....p?f=131&t=12291

wodnik88 - Sro Wrz 14, 2011 8:24 pm

Chciałbym zapytać się co może oznaczać skrót Schäf. w miejscu Lipnika na poniższej mapce.
Czy jest to tylko skrót nazwy osady czy rzeczownik określający "coś innego".

feyg - Sro Wrz 14, 2011 10:19 pm

Schäf.=Schäferei - owczarstwo/owczarnia
wodnik88 - Czw Wrz 22, 2011 2:46 pm

Ostatnio przeglądałem w archiwum państwowym teczkę nazwaną Abbau Leipzig.
Chciałbym poprosić osoby, które posługują się niemieckim, żeby pomogły przetłumaczyć tekst. Dodam tylko, jeżeli kogoś interesuje to i zna niemiecki to sygnatura akt to: 10/15/0/1535 - większość jest pisana ręką, a więc dla kogoś kto nie zna niemieckiego (jak ja) nie możliwym jest odszyfrowanie prawie całość dokumentów :II

Ponury2 - Sob Lis 02, 2024 10:58 pm

Zniknięcie terenu Lipnik obecnie wiązałbym jednak z planami budowy tam w okolicy przez Niemców szkoły oficerskiej....

Osada faktycznie zniknęła gdzieś około 1941 r.