Dawny Gdańsk

Poszukuję/mam/oddam - polnocna wenecja

__AsIuNiA__ - Sro Wrz 29, 2004 3:25 pm
Temat postu: polnocna wenecja
Szukam!!!: Dlaczego gdańsk był nazywany północna wenecja!!!!! Pilnie opowiedzcie mi szybko!!!!!!
Zoppoter - Sro Wrz 29, 2004 3:58 pm
Temat postu: Re: polnocna wenecja
__AsIuNiA__ napisał/a:
Szukam!!!: Dlaczego gdańsk był nazywany północna wenecja!!!!! Pilnie opowiedzcie mi szybko!!!!!!

To pytanie, przez sam fakt jego zadania, jest najlepszym swiadectwem zmarnowania Gdańska pod polską władzą po 1945 roku...

Odpowiedź jest prosta: Gdańsk w dawnych czasach był połozony nad wodą...

Marcin - Sro Wrz 29, 2004 4:01 pm

Dlaczego? :D Wystarczy spojrzeć na plan Gdańska z końca XIX-go wieku - sprzed rozbiórki nowożytnych, ziemnych (oraz wodnych) fortyfikacji. Nie dość, że całe miasto było "otoczone wodą" to jeszcze wewnątrz było porozcinane siecią kanałów (a po których dziś już nie ma śladu). Między innymi Kanał Raduni miał dwie odnogi na terenie Starego Miasta, a na dzisiejszą Ołowiankę składały się trzy wysepki.
Poniżej plan Gdańska z końca XIX-go wieku oraz trzy pocztówki na których Gdańsk zwany jest jeszcze Wenecją północy.

Zoppoter - Sro Wrz 29, 2004 4:11 pm

Marcin napisał/a:
Dlaczego? :D Wystarczy spojrzeć na plan Gdańska z końca XIX-go wieku - sprzed rozbiórki nowożytnych, ziemnych (oraz wodnych) fortyfikacji. .

Nie zmienia to faktu, ze nawet po likwidacji owych fos, a przed 1945 rokiem Życie Miasta toczyło się wokół wody. Wystarczy spojrzeć na zdjęcia w albumach "Był Sobie Gdańsk"...