|
Dawny Gdańsk
|
 |
Giełda - Sprzedam odznaczenie - Danziger Einwohnerwehr - UNIKAT
ramonez - Nie Wrz 23, 2012 11:35 pm Temat postu: Sprzedam odznaczenie - Danziger Einwohnerwehr - UNIKAT sprzedam odznaczenie jak w tytule - sygnowane, bez zapinki z tyłu - unikat
ramonez - Pon Wrz 24, 2012 1:35 pm
odznaczenie to jest unikatowe. Przyznane kilkunastu osobom. Mówi się, że przyznano ich tylko 15 sztuk. Cena wyjściowa 800,00zł ale do negocjacji.
polecam wyjątkowy kawałek historii Gdańska
Sabaoth - Wto Wrz 25, 2012 7:54 pm
Pogrzebałem trochę w archiwach i znalazłem niewiele, do tego niektóre z informacji wykluczają się. Największy problem z tym odznaczeniem to brak jakichkolwiek zachowanych oryginalnych dokumentów na temat jego istnienia i zasad przyznawania. Nie zmienia to jednak faktu, że odznaka istniała i została nadana (ilu osobom, to trudno dzisiaj dociec). Podobno odznaka została oficjalnie nadana jedynie 15 osobom ale nie ma na to dowodów, jest to raczej mało prawdopodobne, a osób odznaczonych prawdopodobnie było więcej.
Według Christophera Ailsby'ego odznakę nadawano jako nagrodę dla członków powstałej latem 1939 r. "milicji obywatelskiej" Wolnego Miasta za wyjątkowe zasługi. Znane są dwie wersje odznaki, duża (na agrafce) i mała (na szpilce).
Załączam zdjęcia odznaki i wygrzebane zdjęcia osób ją noszących. Ciekawe, że nie ma żadnych zdjęć osób wyższych rangą noszących tą odznakę. Mogłoby świadczyć to, że przyznawano ją wyłącznie osobom niższym stopniem ale to moje domysły.
kwidzin - Czw Wrz 27, 2012 9:34 am
Takie "unikaty" średnio dwa razy do roku na Allegro można nabyć...
ramonez - Sob Wrz 29, 2012 4:54 pm Temat postu: odp
kwidzin napisał/a: | Takie "unikaty" średnio dwa razy do roku na Allegro można nabyć... |
wydaje mi się, że to giełda a nie część dyskusyjna forum. jestem pewien, że gdyby kolega był właścicielem i posiadaczem tej odznaki to była by wyjątkowa i jedyna na świecie.
pozdrawiam
Sabaoth - Sob Wrz 29, 2012 5:28 pm
Cytat: | wydaje mi się, że to giełda a nie część dyskusyjna forum |
Forum to nie strona aukcyjna, tu komentarze są nie tylko dopuszczalne ale wręcz wskazane.
kwidzin - Wto Paź 02, 2012 3:12 pm
Jedna ze wspomnianych przeze mnie odznak:
Jednym słowem same unikaty.
|
|