|
Dawny Gdańsk
|
 |
Poszukuję/mam/oddam - co to za mundury?granatowa policja?
kkamila - Nie Gru 16, 2007 10:44 pm Temat postu: co to za mundury?granatowa policja? Witam, zastanawiałam się czy nie wrzucić tego do zagadek, niech admin czy mod przeniesie to gdzie trzeba Proszę o pomoc w identyfikacji co to za mundury (ewentualnie gdzie mogło zostać zrobione zdjęcie) i jakieś informacje na temat tej "brygady/formacji"? Na zdjęciu jest mój dziadek i nikt z rodziny nie wie a raczej chyba nie chce mi powiedzieć komu/czemu dziadek służył. Mój ojciec mówi, że służył w Granatowej Policji ale nie jest pewien, pamięta że gdy był młody, dziadek palił w pośpiechu w piecu jakieś swoje papiery i zdjęcia, to jedno gdzieś się cudem uchowało. O Granatowej Policji wiem tyle co jest napisane na wikipedii i widzę pewne pewne podobieństwa w mundurze ale nie jestem przekonana na 100% dlatego proszę o pomoc. Jak ktoś chce to mogę podesłać na maila fotkę w większej rozdzielczości.
Cudaczek - Pon Gru 17, 2007 12:47 am
Na moje oko to przedwojenna Policja Państwowa
kkamila - Pon Gru 17, 2007 1:05 am Temat postu: :) jak patrzę na fotki tutaj to chyba rzeczywiście
http://policja.katowice.p...es/historia.htm
jest już jakiś trop, serdeczne dziękuję
Radek Z - Pon Gru 17, 2007 11:49 am
Moze to glupie, ale widze polskich pocztowcow z wolnego Miasta Gdanska.
Horhe - Pon Gru 17, 2007 3:33 pm
Byłoby milo maksymalnie jak to możliwe zeskanować kołnierze,czapki i szewrony mundurów. Posiadam przepisy ubiorcze dla PP,a także Poczty,więc nie powinno być problemu w identyfikacji ubiorow. Nie wiem gdzie Radku widzisz tych pocztowców?
kkamila - Pon Gru 17, 2007 4:05 pm Temat postu: link do galerii wrzuciłam fotkę w max rozdzielczości jaką mam tutaj:
http://picasaweb.google.p...key=BlbI9J-35Y8
fotka zajmuje 7 MB więc proszę cierpliwie czekać na załadowanie
dla niewtajemniczonych w picasa w prawym górnym rogu nad zdjęciem jest lupa służąca do powiększenia, obok napisu "udostępnij zdjęcie"
Sabaoth - Pon Gru 17, 2007 5:48 pm
Gdańska policja też miała granatowe mundury ale już na początku lat 20. zmieniono je na szaro-zielone.
Granatowy policjant na Baumbachallee.
Łukasz - Pon Gru 17, 2007 6:38 pm
Mają napis "Poland" na rękawach, więc na pewno nie jest to żadna policja (a już na pewno nie granatowa - vide orzełki na czapkach). Takie same napisy mieli polscy żołnierze w Wielkiej Brytanii podczas wojny. Poza tym widać kawałek sztandaru, może da się zidentyfikować jednostkę...
kkamila - Pon Gru 17, 2007 6:43 pm Temat postu: ? O dziadku wiem tylko tyle że był na robotach w Niemczech u jakiegoś gospodarza, pochodził ze Śląska a w Gdańsku znalazł się w czasach Wolnego Miasta, o jakiejkolwiek służbie nic nie wiem, cieszę się że są ludzie którzy starają się mi pomóc, sama bym szukała jakichś informacji w necie bo jak się człowiek uprze to znajdzie ale nawet nie wiem czego szukać. Mogę jeszcze dodać tyle że zdjęcie jest wykonane jak pocztówka, tzn. z tyłu są linijki do wpisania adresu ale nie ma wydrukowanych żadnych informacji odnośnie miejsca czy osób widniejących na zdjęciu, jest jedynie napis "agfa"
groszek - Pon Gru 17, 2007 6:56 pm
Bardzo Cię rozumiem i życzę powodzenia Ciekawa jestem kiedy (w jakim okresie dziejów Polski) twój dziadek palił te rzeczy toby też trochę wyjaśniało .Jeszcze raz powodzenia .A może wiesz coś o Wernerze von Schenk groszek
Łukasz - Pon Gru 17, 2007 7:04 pm
...chociaż z drugiej strony, to te ich mundury wyglądają prawie tak jak te tutaj... Ale to niby mundury do 1927 roku... Nie kumam...
kkamila - Pon Gru 17, 2007 7:09 pm Temat postu: ? Pytałam się ojca kiedy dziadek palił papiery i otrzymałam odpowiedź "za komuny bo się bał że go zamkną"i więcej nic wycisnąć z ojca nie potrafię, zasłania się tym że sam nie wie. Dziadek zmarł w 1968, a urodził się w 1912-14, dokładnej daty nie znam, liczę na oko, dopuszczam granicę błędu 2 lata-wiem że był 12-14 lat starszy od babci a babcia lat ma 81 i ma taki charakter że też nic nie chce powiedzieć Na tej podstawie wnioskuję że mój dziadek najdelikatniej mówiąc był niegrzeczny ;) Groszku niestety nie mam żadnych wiadomości na temat pana o którego pytasz
groszek - Pon Gru 17, 2007 7:21 pm
Hmmy. jeśli nawet był w granatowej polcji to nic nie znaczy złego jeszcze raz powodzenia groszek
danziger - Pon Gru 17, 2007 8:41 pm
To na pewno nie jest "granatowa policja" czyli polska policja pomocnicza w generalnym gubernatorstwie - brak charakterystycznych opasek na rękawach.
Na Policję Państwową też mi to nie wygląda - oni mają orły typu wojskowego, policja nosiła orzełki państwowe, takie jak dziś.
Napisu Poland to ja się tam doszukać nie mogę, zresztą mundury na brytyjskie nie wyglądają - więc wg mnie PSZnZ też odpadają...
Łukasz - Pon Gru 17, 2007 8:55 pm
Przyjrzyj się (na powiększeniu) temu z wąsem na środku na pierwszym planie (oba ramiona) i lewemu ramieniu tego za nim, którego twarz jest zasłonięta. U nich chyba najlepiej widać.
danziger - Pon Gru 17, 2007 9:12 pm
Widać tylko, ze jest tam jakaś naszywka. Tylko nie widać jaka - IMHO może być to cokolwiek...
kkamila - Pon Gru 17, 2007 9:24 pm Temat postu: naszywki mi też te naszywki wyglądają na POLAND
Łukasz - Pon Gru 17, 2007 9:48 pm
O, właśnie o to mi chodziło. Takie jak tutaj (gen. Sikorski i polscy piloci). Tylko te mundury są całkiem inne...
feyg - Pon Gru 17, 2007 9:52 pm
Łukasz napisał/a: | Przyjrzyj się (na powiększeniu) temu z wąsem na środku na pierwszym planie (oba ramiona) i lewemu ramieniu tego za nim, którego twarz jest zasłonięta. U nich chyba najlepiej widać. |
Przepraszam bardzo ale widzę na tym zdjęciu tyko raster. Myślę że bez skanu w rozdzielczości minimum 600 dpi (dla zainteresowanych) trudno jest rozmawiać.
Z kolei sam wiem dobrze że do przynależności co niektórych formacji w okresie II RP lepiej było w PRL-u się nie przyznawać. Mój dziadek był w 1937 na przeszkoleniu w KOP-ie dla leśników (był gajowym ma Wileńszczyźnie) i gdy repatriował się po wojnie to przed przekroczeniem granicy wyrwał z książki "Poradnik Gajowego" rozdziały dotyczące prowadzenia walki w lesie. Ale zdjęć całe szczęście trochę zostało (fragment jednego z nich służy jako mój awatar).
P.S. Korzystając z okazji - Ktoś wie co oznaczają dębowe liście??? pod orzełkiem?
kkamila - Pon Gru 17, 2007 10:04 pm Temat postu: co do skan jest zrobiony w rozdzielczości 1200 dpi i zajmuje 60MB...a zdjęcie może mieć nawet 80 lat i wg mnie jest zrobione bardzo dobrym sprzętem jak na tamte lata, jego wymiary to 9cm/14cm i niewiele da się z tym zrobić
feyg - Pon Gru 17, 2007 10:10 pm Temat postu: Re: co do
kkamila napisał/a: | skan jest zrobiony w rozdzielczości 1200 dpi i zajmuje 60MB...a zdjęcie może mieć nawet 80 lat i wg mnie jest zrobione bardzo dobrym sprzętem jak na tamte lata, jego wymiary to 9cm/14cm i niewiele da się z tym zrobić |
Przepraszam, moja uwaga dotyczyła linka który został podany wyżej i obrazu który ukazał mi się po użyciu lupy. Skan dodany później jest OK. A co do zdjęcia (tu strzelam) to może żandarmeria???
kkamila - Pon Gru 17, 2007 10:30 pm
OK, nie ma za co, nie obrażam się, żeby było jak to bym zamieściła ten najlepszy skan, regulaminowe rozmiary plików też mnie ograniczają...trzeba by tu specjalisty od mundurów ale pewnie ciężko z tym będzie
feyg - Pon Gru 17, 2007 10:36 pm
kkamila napisał/a: | OK, nie ma za co, nie obrażam się, żeby było jak to bym zamieściła ten najlepszy skan, regulaminowe rozmiary plików też mnie ograniczają...trzeba by tu specjalisty od mundurów ale pewnie ciężko z tym będzie |
Może tu jakowyś by się znalazł:
http://militaria.toplista.pl/
Łukasz - Pon Gru 17, 2007 10:47 pm
Możesz zapytać też na forum Odkrywcy (odkrywca.pl).
kkamila - Pon Gru 17, 2007 11:00 pm Temat postu: pokombinuję pokombinuję w najbliższym czasie,dziękuję za adresy a tak przy okazji zapraszam do zobaczenia w nowym wątku fotki zrobionej na wysepce we Wrzeszczu w latach 50-tych
danziger - Wto Gru 18, 2007 6:00 pm
"Zapodałem" temat tutaj
groszek - Sro Gru 19, 2007 5:05 pm
Przepraszam czy może to są polscy celnicy?W domu rozmawiałam i ci którzy pamiętają lata 30 tu na wybrzeżu poddali mi taką myśl. Czy ktoś o tym nie pisał? groszek
czechu - Czw Gru 20, 2007 4:06 am
Ciekawe są klamry u dwóch osób, wygladają na niemieckie, ale oczywiście mogę się mylić.
kkamila - Czw Gru 20, 2007 5:15 pm Temat postu: :) wow, 2 dni mnie nie było (odsypiałam inwentaryzację w leroy merlin;]) i tyle pomysłów, chyba jednak muszę przykuć babcię do fotela bo teorii jest niestety wiele Dzięki danziger za zapodanie tematu
Horhe - Nie Gru 23, 2007 11:07 pm
Przedwojenni celnicy to nie są. Z tymi naszywkami to na pewno PSZ an Zachodzie,tylko jakie?
Temat zarzuciłem na ODKRYWCY
kkamila - Czw Gru 27, 2007 12:56 pm Temat postu: wyjasniło się:D Przy okazji Świąt podpytałam babcię, przemówiła ludzkim głosem Dziadek był w niewoli, prawdopodobnie w Stuttgardzie (nie wiem jak się to pisze ) i został wyzwolony przez Amerykanów, podobnie jak reszta na zdjęciu. Amerykanie zrobili z nich policjantów a zamieszanie w mundurach jest przez to, że po prostu ich nie mieli, dali im to co było, babcia twierdzi że mieli zielone wojskowe mundury i części udało się je ufarbować na granatowo i załatwili im też czapki. Opowieść babci była dosyć chaotyczna, do tego dochodzi moja nieznajomość historii ale udało mi się jakoś to posklejać, wspominała też coś o UNRRA (to chyba oni wyzwolili bo nie sądzę żeby dziadek działał w tym) ale o tym musze poczytac żeby to gdzies tu przylepić
villaoliva - Czw Gru 27, 2007 1:45 pm Temat postu: Re: wyjasniło się:D
kkamila napisał/a: | prawdopodobnie w Stuttgardzie (nie wiem jak się to pisze ) |
Przecież są altasy, słowniki i internet (np. google)
w Stuttgarcie
kkamila napisał/a: | wspominała też coś o UNRRA (to chyba oni wyzwolili bo nie sądzę żeby dziadek działał w tym) ale o tym musze poczytac żeby to gdzies tu przylepić |
Warto poczytać... wcześniej
UNRRA niczego nie wyzwałała UNRRA - Organizacja Narodów Zjednoczonych do Spraw Pomocy i Odbudowy
kkamila - Czw Gru 27, 2007 11:06 pm
jak się ma półroczne dziecko w domu i chce się dorwać do kompa to się ma w poważaniu słowniki, atlasy i google a o UNRRA póki co wikipedia tylko
djjack - Pią Paź 17, 2014 6:41 pm Temat postu: Ktokolwiek rozpoznaje, ktokolwiek wie... Oba zdjęcia pochodzą z tego samego atelier mieszczącego się na ul. Rzeźnickiej
Atelier Th. Haine.
Danzig, Fleischerg. 87
Czy ktoś pomoże rozszyfrować jaką służbę mundurową... a może jednostkę wojskową... reprezentują przedstawieni na tych fotografiach panowie...
Dziękuję z Jeleniej za pomoc.
|
|