Dawny Gdańsk

Poszukuję/mam/oddam - co to za mundury?granatowa policja?

kkamila - Nie Gru 16, 2007 10:44 pm
Temat postu: co to za mundury?granatowa policja?
Witam, zastanawiałam się czy nie wrzucić tego do zagadek, niech admin czy mod przeniesie to gdzie trzeba :wink: Proszę o pomoc w identyfikacji co to za mundury (ewentualnie gdzie mogło zostać zrobione zdjęcie) i jakieś informacje na temat tej "brygady/formacji"? Na zdjęciu jest mój dziadek i nikt z rodziny nie wie a raczej chyba nie chce mi powiedzieć komu/czemu dziadek służył. Mój ojciec mówi, że służył w Granatowej Policji ale nie jest pewien, pamięta że gdy był młody, dziadek palił w pośpiechu w piecu jakieś swoje papiery i zdjęcia, to jedno gdzieś się cudem uchowało. O Granatowej Policji wiem tyle co jest napisane na wikipedii i widzę pewne pewne podobieństwa w mundurze ale nie jestem przekonana na 100% dlatego proszę o pomoc. Jak ktoś chce to mogę podesłać na maila fotkę w większej rozdzielczości.
Cudaczek - Pon Gru 17, 2007 12:47 am

Na moje oko to przedwojenna Policja Państwowa
kkamila - Pon Gru 17, 2007 1:05 am
Temat postu: :)
jak patrzę na fotki tutaj to chyba rzeczywiście

http://policja.katowice.p...es/historia.htm

jest już jakiś trop, serdeczne dziękuję :D

Radek Z - Pon Gru 17, 2007 11:49 am

Moze to glupie, ale widze polskich pocztowcow z wolnego Miasta Gdanska.
Horhe - Pon Gru 17, 2007 3:33 pm

Byłoby milo maksymalnie jak to możliwe zeskanować kołnierze,czapki i szewrony mundurów. Posiadam przepisy ubiorcze dla PP,a także Poczty,więc nie powinno być problemu w identyfikacji ubiorow. Nie wiem gdzie Radku widzisz tych pocztowców?
kkamila - Pon Gru 17, 2007 4:05 pm
Temat postu: link do galerii
wrzuciłam fotkę w max rozdzielczości jaką mam tutaj:

http://picasaweb.google.p...key=BlbI9J-35Y8

fotka zajmuje 7 MB więc proszę cierpliwie czekać na załadowanie :wink:

dla niewtajemniczonych w picasa w prawym górnym rogu nad zdjęciem jest lupa służąca do powiększenia, obok napisu "udostępnij zdjęcie"

Sabaoth - Pon Gru 17, 2007 5:48 pm

Gdańska policja też miała granatowe mundury ale już na początku lat 20. zmieniono je na szaro-zielone.

Granatowy policjant na Baumbachallee.

Łukasz - Pon Gru 17, 2007 6:38 pm

Mają napis "Poland" na rękawach, więc na pewno nie jest to żadna policja (a już na pewno nie granatowa - vide orzełki na czapkach). Takie same napisy mieli polscy żołnierze w Wielkiej Brytanii podczas wojny. Poza tym widać kawałek sztandaru, może da się zidentyfikować jednostkę...
kkamila - Pon Gru 17, 2007 6:43 pm
Temat postu: ?
O dziadku wiem tylko tyle że był na robotach w Niemczech u jakiegoś gospodarza, pochodził ze Śląska a w Gdańsku znalazł się w czasach Wolnego Miasta, o jakiejkolwiek służbie nic nie wiem, cieszę się że są ludzie którzy starają się mi pomóc, sama bym szukała jakichś informacji w necie bo jak się człowiek uprze to znajdzie ale nawet nie wiem czego szukać. Mogę jeszcze dodać tyle że zdjęcie jest wykonane jak pocztówka, tzn. z tyłu są linijki do wpisania adresu ale nie ma wydrukowanych żadnych informacji odnośnie miejsca czy osób widniejących na zdjęciu, jest jedynie napis "agfa" :wink:
groszek - Pon Gru 17, 2007 6:56 pm

Bardzo Cię rozumiem i życzę powodzenia :hurra: Ciekawa jestem kiedy (w jakim okresie dziejów Polski) twój dziadek palił te rzeczy toby też trochę wyjaśniało .Jeszcze raz powodzenia .A może wiesz coś o Wernerze von Schenk :hihi: groszek
Łukasz - Pon Gru 17, 2007 7:04 pm

...chociaż z drugiej strony, to te ich mundury wyglądają prawie tak jak te tutaj... :hmmm: Ale to niby mundury do 1927 roku... Nie kumam... :roll:
kkamila - Pon Gru 17, 2007 7:09 pm
Temat postu: ?
Pytałam się ojca kiedy dziadek palił papiery i otrzymałam odpowiedź "za komuny bo się bał że go zamkną"i więcej nic wycisnąć z ojca nie potrafię, zasłania się tym że sam nie wie. Dziadek zmarł w 1968, a urodził się w 1912-14, dokładnej daty nie znam, liczę na oko, dopuszczam granicę błędu 2 lata-wiem że był 12-14 lat starszy od babci a babcia lat ma 81 i ma taki charakter że też nic nie chce powiedzieć :II :???: Na tej podstawie wnioskuję że mój dziadek najdelikatniej mówiąc był niegrzeczny ;) Groszku niestety nie mam żadnych wiadomości na temat pana o którego pytasz :???:
groszek - Pon Gru 17, 2007 7:21 pm

Hmmy. jeśli nawet był w granatowej polcji to nic nie znaczy złego jeszcze raz powodzenia :hurra: groszek
danziger - Pon Gru 17, 2007 8:41 pm

To na pewno nie jest "granatowa policja" czyli polska policja pomocnicza w generalnym gubernatorstwie - brak charakterystycznych opasek na rękawach.
Na Policję Państwową też mi to nie wygląda - oni mają orły typu wojskowego, policja nosiła orzełki państwowe, takie jak dziś.
Napisu Poland to ja się tam doszukać nie mogę, zresztą mundury na brytyjskie nie wyglądają - więc wg mnie PSZnZ też odpadają...
:hmmm:

Łukasz - Pon Gru 17, 2007 8:55 pm

Przyjrzyj się (na powiększeniu) temu z wąsem na środku na pierwszym planie (oba ramiona) i lewemu ramieniu tego za nim, którego twarz jest zasłonięta. U nich chyba najlepiej widać.
danziger - Pon Gru 17, 2007 9:12 pm

Widać tylko, ze jest tam jakaś naszywka. Tylko nie widać jaka - IMHO może być to cokolwiek...
kkamila - Pon Gru 17, 2007 9:24 pm
Temat postu: naszywki
mi też te naszywki wyglądają na POLAND
Łukasz - Pon Gru 17, 2007 9:48 pm

O, właśnie o to mi chodziło. Takie jak tutaj (gen. Sikorski i polscy piloci). Tylko te mundury są całkiem inne...
feyg - Pon Gru 17, 2007 9:52 pm

Łukasz napisał/a:
Przyjrzyj się (na powiększeniu) temu z wąsem na środku na pierwszym planie (oba ramiona) i lewemu ramieniu tego za nim, którego twarz jest zasłonięta. U nich chyba najlepiej widać.

Przepraszam bardzo ale widzę na tym zdjęciu tyko raster. Myślę że bez skanu w rozdzielczości minimum 600 dpi (dla zainteresowanych) trudno jest rozmawiać.
Z kolei sam wiem dobrze że do przynależności co niektórych formacji w okresie II RP lepiej było w PRL-u się nie przyznawać. Mój dziadek był w 1937 na przeszkoleniu w KOP-ie dla leśników (był gajowym ma Wileńszczyźnie) i gdy repatriował się po wojnie to przed przekroczeniem granicy wyrwał z książki "Poradnik Gajowego" rozdziały dotyczące prowadzenia walki w lesie. Ale zdjęć całe szczęście trochę zostało (fragment jednego z nich służy jako mój awatar).
P.S. Korzystając z okazji - Ktoś wie co oznaczają dębowe liście??? pod orzełkiem?

kkamila - Pon Gru 17, 2007 10:04 pm
Temat postu: co do
skan jest zrobiony w rozdzielczości 1200 dpi i zajmuje 60MB...a zdjęcie może mieć nawet 80 lat i wg mnie jest zrobione bardzo dobrym sprzętem jak na tamte lata, jego wymiary to 9cm/14cm i niewiele da się z tym zrobić
feyg - Pon Gru 17, 2007 10:10 pm
Temat postu: Re: co do
kkamila napisał/a:
skan jest zrobiony w rozdzielczości 1200 dpi i zajmuje 60MB...a zdjęcie może mieć nawet 80 lat i wg mnie jest zrobione bardzo dobrym sprzętem jak na tamte lata, jego wymiary to 9cm/14cm i niewiele da się z tym zrobić

Przepraszam, moja uwaga dotyczyła linka który został podany wyżej i obrazu który ukazał mi się po użyciu lupy. Skan dodany później jest OK. A co do zdjęcia (tu strzelam) to może żandarmeria???

kkamila - Pon Gru 17, 2007 10:30 pm

OK, nie ma za co, nie obrażam się, żeby było jak to bym zamieściła ten najlepszy skan, regulaminowe rozmiary plików też mnie ograniczają...trzeba by tu specjalisty od mundurów ale pewnie ciężko z tym będzie :hmmm:
feyg - Pon Gru 17, 2007 10:36 pm

kkamila napisał/a:
OK, nie ma za co, nie obrażam się, żeby było jak to bym zamieściła ten najlepszy skan, regulaminowe rozmiary plików też mnie ograniczają...trzeba by tu specjalisty od mundurów ale pewnie ciężko z tym będzie :hmmm:

Może tu jakowyś by się znalazł:
http://militaria.toplista.pl/

Łukasz - Pon Gru 17, 2007 10:47 pm

Możesz zapytać też na forum Odkrywcy (odkrywca.pl).
kkamila - Pon Gru 17, 2007 11:00 pm
Temat postu: pokombinuję
pokombinuję w najbliższym czasie,dziękuję za adresy a tak przy okazji zapraszam do zobaczenia w nowym wątku fotki zrobionej na wysepce we Wrzeszczu w latach 50-tych :)
danziger - Wto Gru 18, 2007 6:00 pm

"Zapodałem" temat tutaj
groszek - Sro Gru 19, 2007 5:05 pm

Przepraszam czy może :hmmm: to są polscy celnicy?W domu rozmawiałam i ci którzy pamiętają lata 30 tu na wybrzeżu poddali mi taką myśl. Czy ktoś o tym nie pisał? :hmmm: groszek
czechu - Czw Gru 20, 2007 4:06 am

Ciekawe są klamry u dwóch osób, wygladają na niemieckie, ale oczywiście mogę się mylić.
kkamila - Czw Gru 20, 2007 5:15 pm
Temat postu: :)
wow, 2 dni mnie nie było (odsypiałam inwentaryzację w leroy merlin;]) i tyle pomysłów, chyba jednak muszę przykuć babcię do fotela bo teorii jest niestety wiele :???: Dzięki danziger za zapodanie tematu :)
Horhe - Nie Gru 23, 2007 11:07 pm

Przedwojenni celnicy to nie są. Z tymi naszywkami to na pewno PSZ an Zachodzie,tylko jakie?
Temat zarzuciłem na ODKRYWCY

kkamila - Czw Gru 27, 2007 12:56 pm
Temat postu: wyjasniło się:D
Przy okazji Świąt podpytałam babcię, przemówiła ludzkim głosem :wink: Dziadek był w niewoli, prawdopodobnie w Stuttgardzie (nie wiem jak się to pisze :oops: ) i został wyzwolony przez Amerykanów, podobnie jak reszta na zdjęciu. Amerykanie zrobili z nich policjantów a zamieszanie w mundurach jest przez to, że po prostu ich nie mieli, dali im to co było, babcia twierdzi że mieli zielone wojskowe mundury i części udało się je ufarbować na granatowo i załatwili im też czapki. Opowieść babci była dosyć chaotyczna, do tego dochodzi moja nieznajomość historii ale udało mi się jakoś to posklejać, wspominała też coś o UNRRA (to chyba oni wyzwolili bo nie sądzę żeby dziadek działał w tym) ale o tym musze poczytac żeby to gdzies tu przylepić :oops:
villaoliva - Czw Gru 27, 2007 1:45 pm
Temat postu: Re: wyjasniło się:D
kkamila napisał/a:
prawdopodobnie w Stuttgardzie (nie wiem jak się to pisze :oops: )

Przecież są altasy, słowniki i internet (np. google) :khmm:
:arrow: w Stuttgarcie

kkamila napisał/a:
wspominała też coś o UNRRA (to chyba oni wyzwolili bo nie sądzę żeby dziadek działał w tym) ale o tym musze poczytac żeby to gdzies tu przylepić :oops:

Warto poczytać... wcześniej :hihi:

UNRRA niczego nie wyzwałała :arrow: UNRRA - Organizacja Narodów Zjednoczonych do Spraw Pomocy i Odbudowy

kkamila - Czw Gru 27, 2007 11:06 pm

jak się ma półroczne dziecko w domu i chce się dorwać do kompa to się ma w poważaniu słowniki, atlasy i google :P a o UNRRA póki co wikipedia tylko 8)
djjack - Pią Paź 17, 2014 6:41 pm
Temat postu: Ktokolwiek rozpoznaje, ktokolwiek wie...
Oba zdjęcia pochodzą z tego samego atelier mieszczącego się na ul. Rzeźnickiej

Atelier Th. Haine.
Danzig, Fleischerg. 87

Czy ktoś pomoże rozszyfrować jaką służbę mundurową... a może jednostkę wojskową... reprezentują przedstawieni na tych fotografiach panowie...

Dziękuję z Jeleniej za pomoc.