|
Dawny Gdańsk
|
|
Nazwy - Am Milchpeter
Sabaoth - Nie Lis 25, 2007 3:56 pm
Kolejna perełka - Danzig - Am Milchpeter
villaoliva - Nie Lis 25, 2007 5:05 pm
Gdzie to było dokładnie?
Sabaoth - Nie Lis 25, 2007 5:50 pm
O tu Na drugim planie widać nawet ulicę Am Milchpeter. Dzisiaj to tereny stoczni.
villaoliva - Nie Lis 25, 2007 5:54 pm
Czyli na pocztówce pięknie widać prom tam kursujący
villaoliva - Nie Lis 25, 2007 7:26 pm
Sabaoth napisał/a: | O tu Na drugim planie widać nawet ulicę Am Milchpeter. Dzisiaj to tereny stoczni. |
Na pierwszym też ja widać tyle, że nazywa się Werftgasse. Co ciekawe nie istnieje już kanał biegnący wzdłuż tej ulicy
nad stawem - Nie Lis 25, 2007 10:25 pm
villaoliva napisał/a: | Czyli na pocztówce pięknie widać prom tam kursujący |
i do tego prom parowy .
ahh gdzie te czasy .
czy my na prawdę potrafilibyśmy się w tych czasach odnaleźć ,
a może teraz ????
Mikołaj - Pon Lis 26, 2007 9:46 am
Trochę jednak z tego kanału pozostało.
Jako że bywam ostatnimi czasy dość często w pobliskiej gazowni, postaram się o fotorelację z tych okolic.
Seledynowy zbiornik widoczny na współczesnym zdjęciu to ten sam, który zaznaczono na mapach.
parker - Pon Lis 26, 2007 6:51 pm
Zajrzyjcie na stronę konkursu IK na osiedle - może na którymś ze zdjęć lotniczych albo z terenu się załapie?
http://motlawa-apartments.com/galeria
Sabaoth - Czw Lis 29, 2007 7:47 pm
Jeszcze w temacie Milchpeter, takie ujęcie lotnicze z lat trzydziestych.
Mikołaj - Czw Lis 29, 2007 10:10 pm
miód malina
zawsze mnie intrygowało, czemu zbiorniki na gaz mają takie "rusztowania" wyższe sporo od samych zbiorników
jak się dowiem u źródła, dam znać
tobocian - Czw Lis 29, 2007 10:22 pm
Mikołaj napisał/a: | miód malina
zawsze mnie intrygowało, czemu zbiorniki na gaz mają takie "rusztowania" wyższe sporo od samych zbiorników
jak się dowiem u źródła, dam znać |
dach tzw.pływający stosowany przy eksploatacji zbiorników z paliwami i ropą(naturalną)zapobiegający powstawaniu wolnej strefy powietrza w której może nastąpić zapłon... znam to bo łaziłem po nich(moi koledzy zginęli nie tak dawno)...ale nie wiem jak z gazem,ale daję na 90% że podobnie
rispetto - Pią Lis 30, 2007 10:54 am
Sorki za bablanie wtemacie, ale czy dobrze mi się wydaje, że takie zbiorniki (chodzi o ten "pływający" dach) były kiedyś na granicy Gdańska i Sopotu w pobliżu dziejszej Hestii?
tobocian - Pią Lis 30, 2007 11:41 am
Też sorki za bla bla ale rispetto masz rację(pub Malmak swego czasu) i jeszcze na tereniePGNiG Wałowa...
Mikołaj - Pią Lis 30, 2007 12:08 pm
no i jeszcze w okolicy bastionu Maidloch / kamiennej grodzy
a co ciekawe książkę o gdanskim gazownictwie popełnił pan o nazwisku Gruszczyński (pytałem - nie rodzina)
pawel.45 - Pią Lis 30, 2007 5:10 pm
Mikołaj napisał/a: | ... zawsze mnie intrygowało, czemu zbiorniki na gaz mają takie "rusztowania" wyższe sporo od samych zbiorników ... |
To są prowadnice dzwonu - czyli właściwego zbiornika gazu.
Dolną część konstrukcji stanowi kadż, czyli basen wypełniony wodą, w którą wstawiony jest stalowy dzwon będący zbiornikiem gazu. Wygląda to w uproszczeniu jak wstawiona do miseczki z wodą szklanka odwrócona do góry dnem. Woda stanowi uszczelnienie.
Podczas wypełniania doprowadzanym od dołu gazem - dzwon unosi się do góry podpierany konstrukcją prowadnic. W miarę zużywania gazu opada - umożliwia to utrzymywanie stałego ciśnienia w instalacji.
To tak w wielkim uproszczeniu. Mam nadzieję, że nie zostanie to potraktowane jako blablanie.
villaoliva - Pią Lis 30, 2007 6:26 pm
pawel.45 napisał/a: | ...To tak w wielkim uproszczeniu. Mam nadzieję, że nie zostanie to potraktowane jako blablanie. |
Świetny i merytoryczny post
Miro - Nie Lip 06, 2014 1:43 pm
Am Milchpeter.
Miro
Miro - Nie Lip 13, 2014 7:43 pm Temat postu: Am Milchpeter Am Milchpeter....
Do kupienia www.delcampe.net.
Miro
Miro - Czw Lip 31, 2014 2:10 pm
Litografia "Am Milchpeter" za jedyne 109 dolarów i trochę
do nabycia tu.
Miro
|
|