Dawny Gdańsk

Poszukuję/mam/oddam - dworek w Muggenwinkel

Rysiek - Wto Mar 21, 2006 9:31 pm
Temat postu: dworek w Muggenwinkel
Witam wszystkich.
Szukam informacji na temat dworku, który znajduje się w Muggenwinkel /zdjęcia, historia itp/
Obecnie jest to skrzyżowanie ulic Piecewskiej, Morenowa a Trzy Lipy.
Może nazwa ulicy Trzy Lipy, ma jakiś historyczny związek z tym miejscem?

Tuż obok dworku znajduje się stary, podłużny budyneczek. Ktoś z Was wie, jaką spełniał funkcję?

Pozdrawiam

knovak - Czw Mar 23, 2006 1:28 pm

Kiedyś mój kolega tam mieszkał (w tym dworku), ale było to lat temu *.naście. Spróbuję go wypytać, co pamięta.
grzechuu - Czw Mar 23, 2006 4:57 pm

przy okazji mam też pytanie - czy ulica Migowska nie ma nazwy własnie od Migówka? (bo Migowo trochę nie po drodze)

a patrząc na starą mapę - przedłużenie dzisiejszej Migowskiej wychodziło własnie blisko Migówka

nie mogę niestety z tej mapy odczytać jak podpisana jest Migowska (po niemiecku - może czasem Muggenwinkeler Weg??) - w spisie Sabaotha nie ma :(

Gdanszczanin - Pią Mar 24, 2006 6:53 pm

Też przyznam że ten dworek mnie zawsze intrygował to w końcu najbliższy zabytek od mojego domu raptem 100 m .
Ten podłużny budynek to podobno była świniarnia i nie jest raczej szczególnie stary ( zdecydowanie powojenny ) .
Jeszcze do niedawna obok dworku stał niewielki ceglany budyneczek, (ten mogł być starszy) ale kilka lat temu go wyburzono.

Bartosz B. - Sro Mar 29, 2006 8:14 am

Widać z Emaus udało się więcej nic można było przypuszczać, natomiast z Migówkiem znacznie gorzej. A przecież tu też były jakieś budynki (na terenie Zakłądów Graficznych), obok był Trzy Lipy (Dreilinden). Zagłada musiała przyjść w podobnym okresie co Emaus.
dandola - Pon Mar 21, 2011 6:46 pm

Dworek to nie jest, ale lokal gastronomiczny niemniej z ul. Migowskiej (1924). Może się przyda
maisky - Pon Mar 21, 2011 10:59 pm

O dworku było już tu: http://forum.dawnygdansk.pl/viewtopic.php?t=5213

Powtórzę tylko, że:

1) ściśle rzecz biorąc, dworek znajduje się w Trzech Lipach, a nie w Migówku;
2) Trzy Lipy (Dreilinden) to dawna nazwa tego dworku.

Dodam, że biały budyneczek, który jeszcze niedawno stał obok, a który już wyburzono, to dawna pieczarkarnia. Wiem to od ojca, którego znajomy nosił się kiedyś z zamiarem wykupienia tego obiektu.

Grzechu: Tak, nazwa ulicy Migowskiej (skądinąd błędna) wzięła się właśnie stąd, że ulica ta wiodła kiedyś do Migówka. Tutaj potwierdzenie: http://www.danzig.at/index.php?id=53,1176,0,0,1,0 (a więc poprawnie: Migówkowska)

Krystyna - Wto Mar 29, 2011 8:13 pm
Temat postu: Re: dworek w Muggenwinkel
Rysiek napisał/a:
Witam wszystkich.
Szukam informacji na temat dworku, który znajduje się w Muggenwinkel /zdjęcia, historia itp/
Obecnie jest to skrzyżowanie ulic Piecewskiej, Morenowa a Trzy Lipy.
Może nazwa ulicy Trzy Lipy, ma jakiś historyczny związek z tym miejscem?

Obrazek

Tuż obok dworku znajduje się stary, podłużny budyneczek. Ktoś z Was wie, jaką spełniał funkcję?

Obrazek

Pozdrawiam

Witam serdecznie-po przeczytaniu pytania chciałabym opisać trochę miejsce "Trzech Lipek"Rzeczywiście rosły tam przy dworku piękne ,dorodne lipy .Mieszkałam na Cygance do roku 1962 na ul. Beethvena blisko majątku, bo tak był nazywany w latach powojennych.
Mieścił się tam PGR.Niestety dworek został przekształcony na biuro i mieszkania dla kierownictwa oraz pracowników.Piękne duże wnętrza przebudowane na mniejsze pokoje.
Oprócz dużego domu ,był po lewej stronie drogi ,która prowadziła do "Piecki"mniejszy,tam rownież mieszkali pracownicy.Przed wojną był to dom zarządcy majątku.Obok była obora,a na środku podwórka, co mnie zawsze dziwiło gnojówka.Za tym budynkiem był sad owocowy.Przy dużym dworku na podwórku była też obora i inne pomieszczenia gospodarcze.W jednym z nich ludzie porobili sobie mieszkania tymczasowe w latach 50-tych.Na samym rogu po lewej stronie przed małym domkiem był wybudowany już za czasów PGR spichrz,którego przebudowali za jakiś czas na świetlicę,póżniej na bibliotekę,ale to już nie za moich czasów.Ja z majątku też korzystałam, ponieważ brałam mleko dla dziecka prosto od krów.Majątek organizował półkolonie dla dzieci,z których moje dzieci też korzystali,będąc u Babci na wakacjach na Beethovena,mieszkając już w Szczecinie.Wozem drabiniastym wyścielonym słomą ,zaprzężony w dwa konie ,jechały dzieci do Otomina nad jezioro.Mile to wspominają.Niestety, PGR padł.Ludzie szukali innych
zajęć,wyprowadzili się do lepszych warunków.Na pięknych polach powstało osiedle "Morena"i pozostała tylko nazwa "ul. TRZY LIPY"i nasze wspomnienia.
Pozdrawiam-Krystyna.

Rysiek - Wto Mar 29, 2011 8:29 pm

Krystyna napisał/a:
i pozostała tylko nazwa "ul. TRZY LIPY"i nasze wspomnienia.

Przepiękna historia, jak z opowiadania....

Masz może jakieś zdjęcia z tego okresu

Bartosz B. - Wto Mar 29, 2011 9:24 pm

Rysiek napisał/a:

http://www.forum.dawnygda...ic.php?p=118221

Krystyna - Sro Mar 30, 2011 10:48 am

Rysiek napisał/a:
Krystyna napisał/a:
i pozostała tylko nazwa "ul. TRZY LIPY"i nasze wspomnienia.

Przepiękna historia, jak z opowiadania....

Witam-zdjęcia jakie miałam podał link p. Bartosz.Zdjęcie na którym kolega trzyma dziecko na ręku,to własnie on mieszkał w prowizorycznym mieszkaniu na podwórku dworku.To lata 1955-57. Krystyna

Fuzzy - Czw Paź 06, 2011 2:45 am

grzechuu, o tym myślałem: migowska x.JPG
Miro - Pon Sty 16, 2012 9:20 am

żdjęcie z 1908 roku.
Dreilinden (Trzy Lipy).

Miro

Bartosz B. - Wto Sty 17, 2012 1:07 pm

Miro napisał/a:
żdjęcie z 1908 roku.
Dreilinden (Trzy Lipy).

Czyli to stało gdzieś między Burdlem/biblioteką a wzgórzem (gdzie teraz jest kościół), gdzieś tam gdzie był (i wciąż jest) parking przed Zakładami Graficznymi, albo na terenie gdzie powstał budynek Zakładów (teraz Gdański Park Naukowo-Technologiczny)?

Bartosz B. - Czw Sty 19, 2012 11:50 am

Analizując wiele map wychodzi, że tak. Podaję fragment z 1978, gdzie teren Trzech Lip (oprócz spichrza/Burdla) przykryły już obiekty przemysłowe:

Widać też, że skrzyżowanie (Schuberta/Trzy Lipy/Beethovena) musiało wkróce zostać przebudowane. Ja takiego trójkąta nie pamiętam. Natomiast doskonale pamiętam stan sprzed budowy ronda.

MłodyBocieK - Pią Kwi 17, 2020 2:01 pm
Temat postu: Müggenwinkel (Migówko? Migowska?) 3
Jakiś czas temu wydłubałem z aucji parę obrazków:
Krzysztof - Pią Kwi 17, 2020 6:14 pm

Ten wykop na Migowska3x1 to pod "autostradę", B na tej mapce.

z: http://forum.dawnygdansk....kowskie&start=0

Bartosz B. - Nie Kwi 19, 2020 12:05 am

Czyli stare Diabełkowo na pierwszym planie?

A po prawej daleko widać domki. To co to?

Krzysztof - Nie Kwi 19, 2020 9:11 am

Zdjęcie robione ze wzgórza 104 w Migówku. Na pierwszym planie chałupa przy gruntowej drodze prowadzącej do ul. Migowskiej. Po lewej domki ul. Schuberta. Diabełkowo centralnie, u góry.
Bartosz B. - Nie Kwi 19, 2020 11:05 am

No właśnie, teraz się zgadza, to jakby bardziej w prawo od tego ujęcia http://www.berlinka.pcp.p...igowko_1977.jpg
Z tym, że to nie wygląda na 1942, ale z 10 lat później.

Krzysztof - Nie Kwi 19, 2020 11:30 am

Fragment tego samego gospodarstwa. Ale czemu późniejsze? Okres wojenny najprawdopodobniejszy.
Bartosz B. - Nie Kwi 19, 2020 1:14 pm

Krzysztof napisał/a:
Fragment tego samego gospodarstwa. Ale czemu późniejsze? Okres wojenny najprawdopodobniejszy.

Nie ma tam niektórych pryzm (bo część przecież widać, nie ma już nic w latach 70.), które były jeszcze zaraz po wojnie. Chętnie bym rozwinął tę myśl, ale na razie nie mogę.

Oczywiście też wiele wyjaśni to: http://www.berlinka.pcp.p...15.12.1944.html

Krzysztof - Nie Kwi 19, 2020 7:10 pm

Te same 4 pryzmy.
MłodyBocieK - Pon Kwi 20, 2020 7:48 pm

Opis aukcji podawał 1944 r.
Księgę adresową z 1942 cytowałem, bo do późniejszej nie mam dostępu.

Piotr J. - Wto Kwi 21, 2020 11:01 am

Cytat:
Księgę adresową z 1942 cytowałem, bo do późniejszej nie mam dostępu.

Późniejszej już nie było