|
Dawny Gdańsk
|
 |
Poszukuję/mam/oddam - Ciekawa mapka
danziger - Sro Sty 26, 2005 3:42 pm Temat postu: Ciekawa mapka Znalazłem ciekawą, moim skromnym zdaniem, mapkę - "korytarz" przedstawiony z perspektywy "do góry nogami"
Zoppoter - Sro Sty 26, 2005 3:50 pm Temat postu: Re: Ciekawa mapka
danziger napisał/a: | Znalazłem ciekawą, moim skromnym zdaniem, mapkę - "korytarz" przedstawiony z perspektywy "do góry nogami" |
Podejrzewam, że to jest ulotka propagandowa / reklamowa (niepotrzebne skreślić) przeznaczona dla Szwecji, która wskazuje zalety magistrali węglowej z Gdyni przez Kościerzyne i Bydgoszcz na Góny Śląsk. Wszak powstała wóczas koncepcja wykorzystania tej magistrali i portu w Gdyni do transportu Węgla do Szwecji i przywozu rudy żelaza ze Szwecji. W tych samych ładowniach statkowych i w tych samych wagonach.
Sabaoth - Sro Sty 26, 2005 5:34 pm
Taka perspektywa jeziora wschodniego / morza bałtyckiego była typowa dla krajów skandynawskich. Po prostu tak to stąd widać
Mikołaj - Sro Sty 26, 2005 5:45 pm
"Province of Pomorze" - co na to powiecie?
Makabunda - Sro Sty 26, 2005 7:16 pm
Mikołaj napisał/a: | "Province of Pomorze" - co na to powiecie? |
Ja bym nawet powiedział, że ciekawiej brzmi "Pomorskie Voivodship"
Grün - Sro Sty 26, 2005 7:25 pm
Najfajniej to brzmi Kujawsko-Pomorskie Voivodship
Zoppoter - Czw Sty 27, 2005 8:56 am
Sabaoth napisał/a: | Taka perspektywa jeziora wschodniego / morza bałtyckiego była typowa dla krajów skandynawskich. Po prostu tak to stąd widać |
Toteż dlatego piszę, że to ulotka dla Szwecji. O magistrali węglowej. Zwróćcie uwagę na grubą prostą linię ilustrującą magistralę i napis "New railway". I na niemieckie nazwy miast w nawiasach (w Szwecji zapewne o wiele lepiej wówczas znane niż polskie). I na port gdyński zajmujący całą zatokę.
Sabaoth - Czw Sty 27, 2005 9:10 am
Cytat: | w Szwecji zapewne o wiele lepiej wówczas znane niż polskie |
Jeszcze dwa lata temu na duzej mapie w terminalu promowym w Nynäshamn mozna bylo poogladac dawne nazwy miejscowosci na poludniowym wybrzezu Baltyku. Teraz najwieksze miasta zostaly zaklejone karteczkami z ich polskimi nazwami, ale te mniejsze caly czas sa pisane jak przed wojna
Zoppoter - Czw Sty 27, 2005 9:18 am
Sabaoth napisał/a: | Teraz najwieksze miasta zostaly zaklejone karteczkami z ich polskimi nazwami, |
Unijna poprawność polityczna? No ale z drugiej strony, te dawne nazwy moga być teraz sporym utrudnieniem przy podróży.
Sabaoth - Czw Sty 27, 2005 9:21 am
Cytat: | Unijna poprawność polityczna? |
Ja mysle raczej, ze ktos z biura Polferries interweniowal gdzie trzeba
Zoppoter - Czw Sty 27, 2005 9:31 am
Sabaoth napisał/a: | Cytat: | Unijna poprawność polityczna? |
Ja mysle raczej, ze ktos z biura Polferries interweniowal gdzie trzeba |
I co dopiero dwa lata temu to zauwazyli?
pumeks - Czw Sty 27, 2005 9:34 am
W książce Zygmunta Warmińskiego jest opisane, jak dużo wcześniej (ok. 1960?) jakiś partyjny działacz z PLO próbował podobnej interwencji w USA, ale Amerykanie się grzecznie wytłumaczyli że korzystają z jakiegoś tam międzynarodowego rejestru portów i to nie od nich zależy, w jakim brzmieniu są podawane nazwy portów nad Bałtykiem.
|
|