|
Dawny Gdańsk
|
 |
Poszukuję/mam/oddam - Szukam tekstów konstytucji WMG i paru innych rzeczy
danziger - Sob Gru 04, 2004 10:47 pm Temat postu: Szukam tekstów konstytucji WMG i paru innych rzeczy Witam wszystkich.
Szukam tekstu Konstytucji Wolnego Miasta Gdańska (po polsku). Wersję niemiecką znalazłem w necie i przy pomocy koleżanki przetłumaczyłem, ale to dośc trudny do tlumaczenia tekst - dlatego wolałbym gotową, ładnie przetłumaczoną wersję po polsku - jakby ktoś miał i mógł się podzielić, będę wdzięczny.
Ponadto interesują mnie wszelkie dokumenty/publikacje nt. ustroju Wolnego Miasta - zwłaszcza tego drugiego, ale także tego pierwszego, napoleońskiego.
Sabaoth - Sob Gru 04, 2004 10:57 pm
Wersja polska konstytucji tłumaczona przez tłumacza przysięgłego juz niedługo będzie dostępna na mojej stronie.
P.S. Widze, że avatar masz z mojej strony z Konstytucją po niemiecku
danziger - Sob Gru 04, 2004 11:29 pm
Zgadza się
Mam nadzieję, ze nie jest to karalne?
A co do konstytucji - tekst, który brałem pochodził z www.verfassungen.de, dopiero póxniej natknąłem się na Twoją (świetną zresztą) stronę, a z niej trafiłem tutaj :-)
A ten tekst, który jest u Ciebie - na jaki dzień jest to stan prawny - nie przyglądałem się? Bo ta wersja, którą ja sciągnąłem z www.verfassungen.de, to wersja ostatnia z lat 30tych, ze wszystkimi zmianami.
Chciałbym dotrzeć do wersji pierwotnej konstytucji i do wszystkich poszczególnych jej modyfikacji.
A kiedy mniej więcej pojawi się ten tekst po polsku na Twojej stronie?
Pozdrawiam
lusinek1 - Sob Gru 04, 2004 11:37 pm
Hihi - widzę, że krąg zainteresowanych Konstytucją FSD jest wcale nie mały
To Twoje, danziger (i Twojej koleżanki, natuerlich...) tłumaczenie, tłumaczenie tłumacza przysięgłego (i jego Mamy, of course...) od Sabaotha, no i to z książki dr-a Makowskiego... szykuje się niezły kąsek komparatystyczny
Tak nawiasem mówiąc - danziger, czy byłbyś skłonny udostępnić tę Twoją wersję?
Sabaoth - Sob Gru 04, 2004 11:40 pm
Cytat: | Mam nadzieję, ze nie jest to karalne? |
Nie, ale z podaniem źródła
Na mojej stronie mam (nie jestem do końca pewien) albie pierwotną wersje, albo jedną z pierwszych. Co do tłumaczenia, nie wiem jeszcze dokładnie kiedy będzie gotowe i doszlifowane.
danziger - Sob Gru 04, 2004 11:54 pm
no i to z książki dr-a Makowskiego...
Co to za książka, gdzie ją można dostać??
Tak nawiasem mówiąc - danziger, czy byłbyś skłonny udostępnić tę Twoją wersję? [/quote]
Jasne - ale na razie mam ja tyl;ko w wersji papierowej (ręcznie pisane) - więc będę mógł przesłać jak zrzucę na dysk, a nie wiem kiedy mi się to uda.
A tak na marginesie - co zrobić, żeby posty wyświetlały się w formie drzewa? Zaznaczyłem tę opcję w profilu i niby powinno być ok, ale nie jest........
lusinek1 - Nie Gru 05, 2004 12:02 am
Jeżeli chodzi o tę książkę, pisałem już o niej w innym miejscu...
http://www.forum.dawnygda...er=asc&start=60
lusinek1 - Nie Gru 05, 2004 12:05 am
...jeżeli chodzi o Twoje tłumaczenie - jejku! Wersja papierowa? Wow!
Poproszę o skan, jeśli łaska
Co do postaci wyświetlania... niestety, kiepski ze mnie informatyk forumowy... Gdzie jest Mikołaj?
Mikołaj - Nie Gru 05, 2004 1:56 am
Cytat: | A tak na marginesie - co zrobić, żeby posty wyświetlały się w formie drzewa? Zaznaczyłem tę opcję w profilu i niby powinno być ok, ale nie jest........ |
Sam byłem ciekaw co się zmieni. No i jak widać zmienia się niewiele - jedynie układ forum na pierwszej stronie jest inny - widać "podfora" To tyle.
Co do Konstytucji, to w ciągu kilku dni powinienem mieć to tłumaczenie z "Nowych konstytucji" z 1925 r. i oczywiście natychmiast się z wami podzielę.
Tekst Traktatu jest powszechnie dostepny, ale gdyby ktoś chciał poczuć smak historii to mam oryginalny Dziennik Ustaw z 26 kwietnia 1920 r. z "Traktatem pokoju..." po polsku, francusku i angielsku
|
|